Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο Μερκελ - Σόιμπλε πεθαίνει σύντομα λόγω... ΗΠΑ (ανάπτυξη 5%)

Οι ΗΠΑ κάνοντας τα... αντίθετα από την Ευρωπίκή Ένωση στο τρίτο τρίμηνο του 2014 αναπτύσονται με 5%, ενώ η Wall Street  έχει καταγράψει νέο ρεκόρ ξεπερνώντας το φράγμα των 18.000 μονάδων.

Οι αμερικανοί κατάφεραν με συνδυασμένη νομισματική πολιτική να ξεπεράσουν τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, να αναχαιτίσουν την ύφεση και να επαναφέρουν την οικονομία τους σε δυναμική αναπτυξιακή τροχιά. (Σ.Σ. Πώς; Τυπώνοντας δολάρια, ξεκινώντας μεγάλα δημόσια έργα και κουρεύντας τα στεγαστικά χρέη προς τις Τράπεζες).

Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

ΌΠΩς ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΝΌΗΤΟ, οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το μοντέλο της ασκούμενης οικονομικής έχει εντελώς αντίθετες επιδόσεις και δοκιμάζεται πολλαπλώς εξαιτίας των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνεπειών που προκαλεί.

Η επιβαλλόμενη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμμονή στο νομισματικό στόχο, η σχεδόν προσήλωση στο δόγμα του χαμηλού πληθωρισμού, έφερε τους ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο μηδέν, τείνει να στεγνώσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ανέδειξε τον ανεπιθύμητο αποπληθωρισμό, περιορίζει στο ελάχιστο την όποια αναπτυξιακή δυνατότητα και το χειρότερο αποδιαρθρώνει τις κοινωνίες, εντείνει τις ανισότητες και κλονίζει την πολιτική σταθερότητα.
ΔΕΙΤΕ: Στο Μιλάνο οι συγκρούσεις είναι καθημερινές, στη Ζυρίχη αναρχικοί τα έσπασαν και τα έκαψαν, στο Βέλγιο πέταξαν μαγιονέζα και τηγανίτες πατάτες στον πρωθυπουργό, η Γαλλία την ώρα που ζητάει το μηδενισμό των ελληνικών ελλειμμάτων δεν μπορεί να φτιάξει αξιοπρεπή προϋπολογισμό με έλλειμμα μικρότερο του 4,1%.
Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και την αεροπορική βιομηχανία διεκδικούν αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη, στη Γερμανία αναπτύσσεται ταχέως ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κίνημα, η αμφισβήτηση θεριεύει παντού, αποκαλύπτοντας στη Μέρκελ, στον Σόιμπλε και στην απολαμβάνουσα ελίτ των Βρυξελλών ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που ακολουθούν, έχει πεθάνει.
(Από άρθρο του Καρακούση στο vima.gr)
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης