Σλοβακία: «Μοναχικός λύκος» ο δράστης – Τα νεότερα για την υγεία του πρωθυπουργού

Σε σταθερή, αλλά «πολύ σοβαρή» κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε από ένοπλο χθες, Τετάρτη, το απόγευμα.

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου εισήχθη ο Φίτσο, δήλωσε ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, έχοντας υποστεί πολλαπλά τραύματα από τα πυρά.

«Σε αυτή τη φάση η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», σημείωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε νωρίτερα ότι οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να διασφαλίσουν την περαιτέρω βελτίωσή της.

«Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων, αλλά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση» πρόσθεσε ο Κάλινακ.

Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμας Ταράμπα δήλωσε στο BBC ότι η επέμβαση Φίκο πήγε «καλά» και πρόσθεσε ότι «υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει».

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σημείωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Μάτους Σούτα Έστοκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

«Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης».

Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται το BBC, ο 71χρονος θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Ο ένοπλος πυροβόλησε πέντε φορές κατά του 59χρονου Φίτσο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σλοβάκου πρωθυπουργού στη σλοβακική πόλη Χάντλοβα, τραυματίζοντάς τον βαριά.

Σλοβακικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο φερόμενος ως δράστης, 71 ετών, είναι πρώην φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο, συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της σλοβακικής ένωσης συγγραφέων, ενώ ο γιος του δήλωσε ότι ο πατέρας του κατείχε νομίμως άδεια οπλοφορίας.

Οι πρώτες κουβέντες που φέρεται να είπε ο 71χρονος είναι «διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκκαθαρίζονται».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης