Ουκρανία: Κατηγορίες κατά της Ρωσίας για κρατήσεις και εκτελέσεις αμάχων στο Χάρκοβο

Για κρατήσεις και εκτελέσεις αμάχων κατηγορεί το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών τον ρωσικό στρατό στην πόλη Βοβτσάνσκ στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση εδώ και μια εβδομάδα.

Πληροφορίες για «πρώτες εκτελέσεις δια τυφεκισμού αμάχων»

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να αποκτήσουν ερείσματα στην πόλη, δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να απομακρυνθούν: άρχισαν να απάγουν ανθρώπους», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο, επικαλούμενος «επιχειρησιακές πληροφορίες».

Ο Κλιμένκο δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες για «πρώτες εκτελέσεις δια τυφεκισμού αμάχων» Ουκρανών από τον ρωσικό στρατό.

«Κάτοικος του Βοβτσάνσκ προσπάθησε να διαφύγει με τα πόδια, αρνούμενος να ακολουθήσει τις εντολές των εισβολέων. Οι Ρώσοι τον σκότωσαν», σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για «εγκλήματα πολέμου».

Το AFP δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν στις δηλώσεις αυτές.

Ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορηθεί για πολλές τεκμηριωμένες φρικαλεότητες στην Ουκρανία, ιδίως την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις στην αρχή της εισβολής τους.

Αρνείται τα εγκλήματα η Μόσχα

Η Μόσχα αρνείται τα εγκλήματα αυτά, λέγοντας ότι πρόκειται για σκηνοθετημένες ενέργειες, παρά τις πολλές μαρτυρίες, ενδείξεις και αποδείξεις που εμπλέκουν τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Η Ρωσία κατηγορείται επίσης για την εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στο έδαφός της, έγκλημα για το οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του προέδρου της Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης