Ο ΟΗΕ ζήτησε επισταμένως τον «άμεσο» τερματισμό της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας «πέραν» όσων μπορεί να «υπομείνει οποιονδήποτε ανθρώπινο ον».
Η επιχείρηση έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, ενώ η βία στην περιοχή κλιμακώνεται.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους ανακοίνωσαν πως σκότωσαν επτά παλαιστίνιους μαχητές τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης εναντίον ένοπλων κινημάτων, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι σε 48 ώρες.
Εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Πέμπτη μέσω X να υπάρξει «άμεσος τερματισμός (των επιχειρήσεων)», καταδικάζοντας «σθεναρά τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ προειδοποίησε εναντίον της συνέχισης «στρατιωτικών επιχειρήσεων πλησίον νοσοκομείων» και υπογράμμισε πως έχουν υποστεί «σοβαρές ζημιές» υποδομές, με το ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες να έχουν κοπεί σε κάποιες περιοχές.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε αυτή την επιχείρηση, που χαρακτηρίζει «αντιτρομοκρατική», προχθές Τετάρτη, στέλνοντας στήλες τεθωρακισμένων στην Τζενίν, στην Τούμπας και στην Τούλκαρεμ, καθώς και σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά τους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι ενεργές διάφορες παλαιστινιακές ένοπλες παρατάξεις.
Μέχρι χθες έκανε λόγο για εννιά μαχητές νεκρούς, προτού ανακοινώσει πως σκοτώθηκαν άλλοι επτά: δυο στην Τζενίν, άλλοι πέντε, κρυμμένοι κατ’ αυτόν «μέσα σε τζαμί», στην καταυλισμό Νουρ Σαμς της Τούλκαρεμ. Ο ένας φέρεται να ήταν ηγετικό στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, οργάνωσης-συμμάχου της Χαμάς.
Αρχικά, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από την πλευρά του πως, κατά τις πρώτες πληροφορίες, δυο άνδρες, 25 και 39 ετών, σκοτώθηκαν από πυρά «των δυνάμεων κατοχής» στην Τζενίν.
Κατόπιν όμως, έγινε γνωστό πως οι νεκροί φτάνουν τους 10.
Το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ στην Παλαιστίνη, που χαρακτηρίζεται σύμμαχος της Χαμάς, κατήγγειλε «ευρείας κλίμακας επίθεση σε πόλεις και καταυλισμούς (προσφύγων) στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη», εκτιμώντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει «να μεταφέρει τον πόλεμο» στην περιοχή αυτή, ενόψει της «προσάρτησής της».