Οι αποκρουστικές εικόνες από τα νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας που καταλήγουν στον Παγασητικό στον Βόλο κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, συνοδεύοντας άρθρα που περιγράφουν τα αίτια του φαινομένου, την κόντρα που έχει δημιουργηθεί αλλά και τις συνέπειες αυτού του σοβαρού προβλήματος στις τοπικές επιχειρήσεις.
Kύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κι έτσι τα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, χύνονται στη θάλασσα και τον Παγασητικό Κόλπο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά ψάρια και θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού, οι μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, ενώ θα διερευνηθεί αν υφίσταται ρύπανση καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών και αν οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία.
Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ
«Τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian που, μεταξύ άλλων, μεταφέρει και την αγωνία των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής.
Τα νεκρά ψάρια προκάλεσαν μια έντονη δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα μαζέψουν προτού η μυρωδιά φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία, αναφέρει το άρθρο.
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του, επικαλούμενος τις τοπικές Αρχές, πάνω από 40 τόνοι ψαριών έχουν συλλεχθεί το τελευταίο 24ωρο.
«Χιλιάδες νεκρά ψάρια καλύπτουν λιμάνι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος ενός βίντεο στον ιστότοπο του BBC, ενώ και το βρετανικό Channel 4 κάλυψε το σπάνιο φαινόμενο που προκλήθηκε από τις εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα μας.
To Γαλλικό Πρακτορείο, που δημοσιεύει σοκαριστικές φωτογραφίες από το λιμάνι του Βόλου μιλά για «αγώνα δρόμου» των Αρχών για να επιλύσουν το πρόβλημα.
Με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ασχολήθηκαν επίσης η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero, που κάνει λόγο για «οικολογική κατατροφή».
To Reuters ανέφερε σε άρθρο του σχετικά με τα αίτια του φαινομένου: «Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ιστορικές πλημμύρες της περασμένης χρονιάς που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο βορειότερα, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών και των λιμνών. Ένα δίχτυ δεν είχε τοποθετηθεί στις εκβολές του ποταμού που οδηγεί στο Βόλο, είπαν. Όταν τα ψάρια συναντήθηκαν με τη θάλασσα, το αλμυρό νερό πιθανότατα τα σκότωσε».
Tην ώρα που αυτές οι εικόνες προβάλλονται στο εξωτερικό, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με επιστολή της με τους φορείς που εκφράζουν αγανάκτηση τους για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου.
Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων προειδοποιεί ότι αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες, ενώ επισημαίνει ότι διερευνά με τους νομικούς της να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.