Στο εδώλιο και η Nvidia για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στην ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης

Ήταν αναμενόμενο η απίστευτα γρήγορη επιτυχία και εξάπλωση των προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης όπως το ChatGPT να προκαλέσει το ενδιαφέρον για το πώς δημιουργούνται αυτά τα αποκαλούμενα «γλωσσικά μοντέλα».

Έγινε γνωστό ότι τα προγράμματα αυτά εκπαιδεύονται και αναπτύσσουν τις ικανότητες τους… βουτώντας μέσα σε βάσεις δεδομένων που περιέχουν αμέτρητα αρχεία που είναι δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των αρχείων είναι κάθε είδους γραπτά κείμενα είτε αυτά έχουν την μορφή άρθρων σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες είτε πρόκειται για το περιεχόμενο κάθε είδους βιβλίων (επιστημονικών, τεχνικών, λογοτεχνίας κλπ.).

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η αμερικανική ένωση συγγραφέων Authors Guild μέλη της οποίας είναι οι Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν (Game of Thrones), Τζον Γκρίσαμ (Η Φίρμα, Οι Ενορκοι, Ο Πελάτης κ.α.) Τζόναθαν Φράνζεν και Τζορτζ Σόντερς υπέβαλε μήνυση εναντίον της OpenAI, της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, για παραβίαση των πνευματικών τους δικαιωμάτων αφού αποδείχθηκε ότι στην εκπαίδευση του προγράμματος είχαν χρησιμοποιηθεί τα βιβλία τους χωρίς να ερωτηθούν και να δώσουν τη σχετική άδεια.

Υπήρξαν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες τόσο εναντίον της OpenAI όσο και εναντίον κολοσσών της βιομηχανίας της τεχνολογίας που αναπτύσσουν γλωσσικά μοντέλα όπως η Metα, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp, τόσο από μεμονωμένους συγγραφείς όσο και από εικαστικούς καλλιτέχνες αλλά και προγραμματιστές.

Τώρα ήταν η σειρά της Nvidia, της ηγέτιδας δύναμης στον τομέα παραγωγής τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, να δεχθεί μήνυση από συγγραφείς.

Οι Μπράιαν Κιν, Άμπντι Ναζέμιαν και Στιούαρτ Ο΄ Ναν δήλωσαν ότι τα βιβλία τους ήταν μέρος ενός συνόλου 196.640 βιβλίων που βοήθησαν στην εκπαίδευση του γλωσσικού προγράμματος NeMo που ανέπτυξε η Nvidia αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε εξαιτίας σύμφωνα με διαρροές του φόβου της εταιρείας για υποβολή μηνύσεων παραβίασης της πνευματικών δικαιωμάτων.

Στην αγωγή που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, οι συγγραφείς είπαν ότι η κατάργηση αντανακλά το γεγονός ότι η Nvidia «παραδέχτηκε» ότι εκπαίδευσε τον NeMo στο σύνολο των δεδομένων που έχουν γίνει γνωστά και μέσα σε αυτά είναι τα δικά τους έργα και ως εκ τούτου παραβιάστηκαν τα πνευματικά δικαιώματα τους.

Μεταξύ των έργων που αναφέρονται στη μήνυση είναι το μυθιστόρημα του Κιν του 2008 «Ghost Walk», το μυθιστόρημα του Ναζέμιαν του 2019 «Like a Love Story» και η νουβέλα του Ο’Ναν το 2007 «Last Night at the Lobster».

Η Nvidia έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο για αυτή την εξέλιξη. Θεωρείται δεδομένο ότι αναλόγως και των αποφάσεων που θα εκδοθούν για αυτές τις υποθέσεις οι εταιρείες ανάπτυξης αυτών των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης θα βρεθούν αντιμέτωπες με πλήθος μηνύσεων από όσους ιδιώτες ή εταιρείες δουν δικό τους νομικά κατοχυρωμένο περιεχόμενο να έχει χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση των γλωσσικών μοντέλων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης