Σε στενό δικαστικό κλοιό οι Σπαρτιάτες μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου για τις ευρωεκλογές-Η τύχη τους παίζεται στο Εκλογοδικείο

Σε στενό δικαστικό κλοιό βρίσκονται οι Σπαρτιάτες μετά την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει την συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές λόγω των στενών δεσμών με τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά και μετά την παραγγελία διώξεων κατά 11 βουλευτών του κόμματος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Το αποτέλεσμα των δύο παράλληλων ερευνών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Δικαιοσύνη, σε ανώτατο επίπεδο, φαίνεται ότι θα επηρεάσει καταλυτικά την τρίτη και καθοριστικότερη δικαστική πράξη της πορείας των Σπαρτιατών που παίζεται στο εκλογοδικείο.

Υπενθυμίζεται πως αρχές Απριλίου η κυρία Αδειλίνη παρήγγειλε την ποινική δίωξη κατά 11 βουλευτών του κόμματος για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές καθοδηγούνταν από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ασκεί και την πραγματική ηγεσία του κόμματος.

«Πραγματικός ηγέτης ο Ηλίας Κασιδιάρης»

Ακολούθησε το απόγευμα της Τετάρτης η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που ακύρωσε την συμμετοχή των Σπαρτιατών στις επικείμενες ευρωεκλογές με παρόμοιο σκεπτικό.

Μεταξύ άλλων η απόφαση του αρμοδίου τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου αναφέρει:

«Από όλα τα προαναφερόμενα καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, το οποίο υποκαθιστά τη “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία. Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”, του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης “ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” και την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου, την οποία εκτίει, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα. Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, το κόμμα “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».

Πιθανότατα και πριν τις ευρωεκλογές η απόφαση από το Εκλογοδικείο

Πλέον, εκκρεμεί η απόφαση του εκλογοδικείου το οποίο εξετάζει την νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις προηγούμενες εθνικές εκλογές μετά από προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η ετυμηγορία αναμένεται το προσεχές διάστημα και πιθανότατα πριν τις ευρωεκλογές.

Αν το ανώτατο δικαστήριο κινηθεί σε πορεία αντίστοιχη με τις δύο προηγούμενες αποφάσεις τότε θεωρείται δεδομένη η έκπτωση του κόμματος από τη Βουλή και η παράλληλη έκπτωση των 12 βουλευτών από το αξίωμα. Σε αυτή τη περίπτωση το εκλογοδικείο θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πυροδοτήσει έντονη σεναριολογία ενώ φαίνεται πως διχάζει την κοινότητα των συνταγματολόγων που έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Αρκετοί θεωρούν ότι η κατανομή - έστω και αναλογικά - των 250.000 ψηφοφόρων των Σπαρτιατών σε άλλα κόμματα προσβάλει την λαϊκή βούληση και προκρίνουν ως ορθότερη λύση τις επαναληπτικές εκλογές στις 12 περιφέρειες που είχαν εκλέξει βουλευτή οι «Σπαρτιάτες». Άλλοι, υπερασπίζονται την ακριβώς αντίθετη άποψη και προκρίνουν ως προσφορότερη λύση την κατανομή των 12 εδρών αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα. Ως ενδιάμεση λύση εμφανίζεται το σενάριο του επανυπολογισμού του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου 2023 χωρίς να συνυπολογιστούν οι ψήφοι των «Σπαρτιατών».


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης