Το εκρηκτικό τέλος του πρώτου ιδιωτικού ιαπωνικού διαστημικού πυραύλου

H νεοφυής ιαπωνική εταιρεία Space One φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρεία της Ιαπωνίας που θα θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο. Αρχικός στόχος της ήταν αυτό να συμβεί το 2021 αλλά όπως υποστηρίζει μια σειρά από απρόβλεπτα εμπόδια όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσαν προβλήματα στην παραλαβή απαραίτητων για την κατασκευή των δορυφόρων εξαρτημάτων και έτσι η απόπειρα εκτόξευσης αναβλήθηκε.

Η εταιρεία οργάνωσε την πρώτη της εκτόξευση σε μια νέα διαστημική εγκατάσταση στην περιοχή Wakayama της Ιαπωνίας και ο πύραυλος της που ονομάζεται Kairos άναψε τις μηχανές του την Τετάρτη το πρωί έχοντας προσαρμοσμένο πάνω του ένα αντίγραφο κατασκοπευτικού δορυφόρου. Όμως μόλις πέντε δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση ο πύραυλος εξερράγη.

Τα στελέχη της Space One ακολούθησαν το παράδειγμα του Έλον Μασκ που σε πρόσφατο παρόμοιο περιστατικό με πύραυλο της δικής του διαστημικής εταιρείας, της Space X, είχε δηλώσει ικανοποιημένος αφού ακόμη και από την αποτυχία θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για να αναπτυχθεί ακόμη πιο σωστά και με μεγαλύτερη ασφάλεια το πυραυλικό σύστημα.

Η εταιρεία κάνει λόγο για «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» αναφέροντας ότι παρά τον ελάχιστο χρόνο που υπήρξε ανάμεσα στην έναρξη της εκτόξευσης και την έκρηξη το σύστημα ματαίωσης της πτήσης λειτούργησε αυτόνομα και σωστά ενώ επίσης τα στελέχη της Space One υποστηρίζουν ότι ακόμη και σε αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα συλλέχθηκαν δεδομένα που θα είναι πολύτιμα για την οργάνωση της επόμενης προσπάθειας που θα γίνει.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης