Κυβερνοεπίθεση για κατασκοπεία πίσω από το τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στις ΗΠΑ;

Το μεσημέρι της Πέμπτης σε αρκετές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώθηκαν διακοπές στην κινητή τηλεφωνία με χιλιάδες χρήστες να αναφέρουν διακοπές στις κύριες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των AT&T, Verizon και TMobile. Όσο περνούσε η ώρα το πρόβλημα επεκτεινόταν και η έκταση του προβλήματος προκάλεσε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό το FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ξεκίνησαν επείγουσα έρευνα για να διαπιστώσουν αν το πρόβλημα είναι προϊόν κυβερνοεπίθεσης. Ειδικοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπήρξε επίθεση DDoS (κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας) όπου o εισβολέας προσπαθεί με συντονισμένη επίθεση που εξαπολύεται από μεγάλο αριθμό υπολογιστών τους οποίους έχει με κάποιο, συνήθως παράνομο τρόπο, πάρει στον έλεγχο του να θέσει εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό δίκτυο που έχει στοχεύσει.

Το ηλεκτρονικό δίκτυο στόχος και πιο συγκεκριμένα οι διακομιστές που ελέγχουν τη λειτουργία του βομβαρδίζονται από χιλιάδες ή εκατομμύρια ταυτόχρονα αιτήματα εισόδου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν αυτή την μαζική «επίσκεψη» και να τίθενται εκτός λειτουργίας. Οι ειδικοί λένε ότι η επίθεση αυτή μπορεί να αποτελεί πτυχή της πραγματικής πρόθεσης των χάκερ που είναι η κατασκοπεία.

Αφού αποκτήσουν πρόσβαση στους εσωτερικούς διακομιστές των φορέων κινητής τηλεφωνίας, οι χάκερ θα έχουν πρόσβαση σε αρχεία δεδομένων κλήσεων πελατών. Αυτό θα παρείχε πληροφορίες όπως δεδομένα γεωγραφικής θέσης, αρχεία καταγραφής κλήσεων και γραπτά μηνύματα. Υπάρχει και η πιθανότητα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να κατέρρευσαν από κάποιο ανθρώπινο λάθος σε δημοφιλείς υπηρεσίες cloud. όπως το AWS ή το Azure.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης