Αλλαγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα

Επιχειρήσεις κλείνουν

Αλλαγές στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα με αντικειμενικό σκοπό την εξυγίανσή του, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 έχει οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών. Στόχος των μεταβολών είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η διάσωση των θέσεων εργασίας. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το 2005 είχαν κατατεθεί μόνο 5-7 σχετικές αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ το 2011 ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 2.000.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα -και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση- νομοσχέδιο για τις εμπορικές εταιρείες. Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αποσκοπεί στη διάσωση και προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά ότι εταιρεία που πτωχεύει δεν θα οδηγείται υποχρεωτικά σε λύση, όπως συμβαίνει σήμερα.

Αναφερόμενος στο αίτημα των δικαστικών ενώσεων να μη μειωθούν άλλο οι αποδοχές των δικαστών και εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι δεν σημαίνει ότι «όποιοι έχουν ειδική μισθολογική μεταχείριση, όπως εμείς οι βουλευτές και οι δικαστές, δεν πρέπει να έχουν περικοπές και μειώσεις». Και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχω να πω είναι ότι οι δικαστές πρέπει να εργαστούν περισσότερο, όπως όλοι μας για να βγει η χώρα από το τούνελ και από την κακή κατάσταση όπου έχει περιέλθει». Ακόμη, απευθυνόμενος στους δικαστές, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την απειλή ότι, αν γίνουν περικοπές στους μισθούς, αυτοί δεν θα εργαστούν.

Ως προς την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012, ο κ. Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι δεν βρίσκει ποιος είναι ο λόγος αυτής της αποχής και πρόσθεσε ότι, αν είναι για τα γενικότερα προβλήματα της χώρας, θα έπρεπε να απεργεί όλη Ελλάδα και αυτό θα ήταν αυτοκτονικό.

Τέλος για τη συμφωνία στο Eurogroup ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η χώρα τα επόμενα 3 χρόνια δεν θα ζει κάτω από το φάσμα της χρεοκοπίας, ενώ για τον ειδικό λογαριασμό που προβλέπεται είπε ότι είναι εγγύηση και όχι εξάρτηση.

«Όχημα για αποφυγή ποινικών ευθυνών», χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα στο οποίο καταφεύγουν όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είτε υπαρκτά είτε προσχηματικά.

Σκοπός της διαδικασίας του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου είναι «η ικανοποίηση των πιστωτών μέσω της διάσωσης της επιχείρησης, της διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς και της προαγωγής του τοπικού, κοινωνικού και οικονομικού χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση, και ευρύτερα της εθνικής οικονομίας». Όμως στην πράξη από πολλές επιχειρήσεις παρατηρείται καταχρηστική άσκηση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το άρθρο 99, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποφυγή άμεσων υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν την ποινική ατιμωρησία τους, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή του άρθρου 99 είχε οδηγήσει σε καταστρατηγήσεις, σε υπεκφυγές εκπλήρωσης υποχρεώσεων και σε αποφυγή ποινικών ευθυνών. Όπως υπογράμμισε, το 2005 είχαν κατατεθεί μόνο 5-7 σχετικές αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ το 2011 ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 2.000.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη «επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όσον αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής και ταχύτερης διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών για την αποφυγή των μέχρι σήμερα παρατηρηθεισών παρενεργειών και καταχρήσεων».

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Παπαϊωάννου απέστειλε επιστολή στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη αντίστοιχα, με την οποία προτείνει την άμεση σύσταση επιτροπής εξειδικευμένων προσώπων, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταγράψει τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες της εξυγιαντικής διαδικασίας των επιχειρήσεων και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης