Προσπάθησαν να κλέψουν με έκτακτο χαράτσι ξένους κατόχους ομολόγων - Πήραν πίσω την εγκύκλιο - Βούλιαζε και το Χρηματιστήριο (-4,63%)

Και μετά μιλούν για επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει αναδρομικό φόρο από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με μεταφρασμένη εγκύκλιο, ο φόρος κυμαίνεται από 20% για τα φυσικά πρόσωπα και φθάνει το 33% για τα νομικά πρόσωπα. Θα πρέπει δε να καταβληθεί μέχρι την 25η Ιουνίου. Η εγκύκλιος ορίζει ότι οι επενδυτές του εξωτερικού, που δικαιούνται απαλλαγής του φόρου, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να απαλλαγούν από τη φορολόγηση. 

Μετά την δημοσιοποίηση του απίστευτου αυτού φόρου - κλοπής (που τον αξίωσαν αιφνιδιαστικά όπως κάνουν με τους εν Ελλάδι ιθαγενείς) τα ελληνικά ομόλογα απειλήθηκαν με κατάρρευση. Η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευτεί στο 6,77% (από 6,32% χθες) και το περιθώριο (διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) έχει φθάσει το 5,44%.

Μετά τον συναγερμό στις διεθνείς αγορές αλλά και την κατακόρυφη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου (-4,63%), το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αντιδράσει διαψεύδοντας τον εαυτό του : χαρακτηρίζει «παντελώς αναληθή» τα  δημοσιεύματα για αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης της υπεραξίας από μεταβιβάσεις ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν ξένους επενδυτές και οι οποίες γίνονται από την 1ηΙανουαρίου εφέτος και εφεξής...

Σημειωτέον ότι, τα δημοσιεύματα αυτά προκάλεσαν την αύξηση των spreads στα 10ετή ελληνικά ομόλογα ακόμη και στις 680 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα.

Στην ελληνική δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) υπήρξαν, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, εντολές πώλησης ελληνικών ομολόγων ύψους 188 εκατ. ευρώ.

Τελικό συμπέρασμα: Οι αγορές δεν είναι ίδιες, με τους ανυπεράσπισςτους Έλληνες πολίτες που φορολογούνται αισχρά χωρίς να μπορούν να αντισταθούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης