Σολτς: Ζητούμε από τη Χαμάς να συμφωνήσει στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, υποστηρίζουν το αμερικανικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καλούν τη Χαμάς να δώσει την «απαραίτητη συγκατάθεσή» της για την εφαρμογή του, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος μετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στη νότια Ιταλία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζει επίσης το σχέδιο, υπογράμμισε ο Σολτς και «είναι στο εξής σημαντικό όλοι να το εφαρμόσουν. Ζητούμε επομένως κυρίως από τη Χαμάς να δώσει την απαραίτητη συγκατάθεση ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργήσει», δήλωσε ο Γερμανός ηγέτης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Μπόργκο Εγνάτσια, κοντά στο Μπάρι.

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, από την πλευρά της επιβεβαίωσε την «ομόφωνη υποστήριξη στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Οι ηγέτες της G7 υποστηρίζουν επίσης «όλες τις προσπάθειες αποτροπής της κλιμάκωσης στην περιοχή», πρόσθεσε η Μελόνι.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς εισήλθε στον 9ο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια ακόμη περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια διάσωσης του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπλίνκεν έκρινε ότι είναι «ανέφικτες» ορισμένες αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει απαντήσει επίσημα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης