Το πάρτι των αναθέσεων σε ημέτερους έχει ξεφύγει

Έχει αποτύχει κάπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ναι έχει αποτύχει και αυτή η βαριά αποτυχία της έχει να κάνει με την λειτουργία του κράτους. Δεν μιλώ μόνο για την γραφειοκρατία που φρενάρει τα πάντα. Ούτε για τον άκρατο κομματισμό που σε συνδυασμό με την ατιμωρησία έχει μετατρέψει το κράτος σε διώκτη ακόμη και νόμιμων πολιτών. Μιλώ για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Το πάρτι που γίνεται σε Δήμους, Περιφέρειες, φυσικά σε Υπουργεία και όπου αλλού δεν έχει προηγούμενο. Ο ιδανικότερος τρόπος για να πάρεις ζεστό κρατικό χρήμα είναι οι απευθείας αναθέσεις φυσικά σε κολλητούς και πολλές φορές με το αζημίωτο.

Επινοείς μια εργασία συνήθως άϋλη, ας πούμε μια μελέτη που θα ενταφιαστεί μετά στα συρτάρια, την εγκρίνει φυσικά η οικονομική επιτροπή που ελέγχεις, και την δίνεις απευθείας και χωρίς διαγωνισμό σε δικό σου. Όταν την πληρωθεί μπορείς να συμμετέχεις και εσύ στην είσπραξη. 

Μπείτε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα μείνετε με το στόμα ανοικτό για το πόσες απευθείας αναθέσεις γίνονται για άχρηστα θέματα που δεν αφορούν την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Τώρα θα μου πείτε, εντάξει πόσες να είναι οι αναθέσεις; Τις πήγαν από 30.000 στις 60.000 αλλά και πάλι πόσες να είναι; 

Πόσες; Τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) για το σύνολο του έτους 2023 είναι συντριπτικά: από το σύνολο 252.799 συμβάσεων που υπογράφηκαν το προηγούμενο έτος, οι 184.757 ήταν με απευθείας ανάθεση. Δηλαδή περισσότερες από 7 στις 10 συμβάσεις, ή το 73%, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών.

Και για να μην λέτε ότι τα λέω εγώ από κακία, σε πρόσφατη έκθεση ελέγχου 4/2023 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για το πώς γίνεται κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος με αναθέσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς ανταγωνισμό, χωρίς έκπτωση και σε ημέτερους. 

                                                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης