ΗΠΑ: Πύρινη λαίλαπα στο Νέο Μεξικό – 2 νεκροί, «στάχτη» 500 σπίτια

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις δασικές πυρκαγιές στο νότιο Νέο Μεξικό, που μετέτρεψαν σε στάχτη περίπου 500 σπίτια και ανάγκασαν 8.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από την ορεινή κοινότητα Ρουιδόσο.

Όπως έγινε γνωστό από την πολιτειακή αστυνομία του Νέου Μεξικού χθες χρέθηκε ανθρώπινο λείψανο, που δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, στο κάθισμα του οδηγού αυτοκινήτου που κάηκε ολοσχερώς. Το δεύτερο θύμα αναγνωρίστηκε και ήταν ο Πάτρικ Πίρσον, 60 ετών.

Η κυβερνήτρια του Νέου Μεξικού, Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ανάμεσα στα 1.400 κτίρια που κατέστρεψαν οι φλόγες ήταν κάπου 500 σπίτια. Πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας.

Δασική περιοχή περίπου 135 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αλμπουκέρκι, της μεγαλύτερης πόλης του Νέου Μεξικού, υπέστη σειρά πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα, ανάμεσά τους μιας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε δυο ανθρώπους το 2022.

Η κυβερνήτρια δήλωσε χθες πως ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κηρύξει τον πυροπαθή τομέα της πολιτείας της σε κατάσταση μείζονος καταστροφής. Δυο πυρκαγιές κατέκαψαν εκτάσεις που ξεπερνούν τα 93 τετραγωνικά χιλιόμετρα βόρεια και νότια της Ρουιδόσο.

Το Νέο Μεξικό είναι αντιμέτωπο με ξηρασία που κρατάει δεκαετίες κι έχει κάνει τις δασικές πυρκαγιές πολύ πιο καταστροφικές, καθώς εξαπλώνονται ταχύτερα στην ξηρή βλάστηση. Το 2022, στην πολιτεία αυτή είχε εκδηλωθεί η μεγαλύτερη πυρκαγιά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ στην ιστορία, μετατρέποντας σε αποκαΐδια εκτάσεις σχεδόν 1.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης