Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να εξαπολύει επιθέσεις με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος ή όχι; Η συζήτηση έχει ανάψει στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ.
«Η Ουάσιγκτον παραμένει αντίθετη στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία στις επιθέσεις της στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Δεν δίστασε μάλιστα να αδειάσει τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που είχε δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για το πώς «θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο».
Αντίθετος στη χρήση δυτικών όπλων για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος είναι και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Υπέρ έχουν ταχθεί όμως ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Τζόζεφ Μπορέλ και οι υπουργοί Άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σουηδίας.
Πώς απαντά το Κρεμλίνο; Απειλεί με κλιμάκωση. Ο Πούτιν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε αυτούς που προμήθευσαν τα όπλα.
Παγκόσμιος πόλεμος δηλαδή!
Εάν επιτεθείτε στην επικράτειά μας, λέει η Μόσχα, έχουμε το δικαίωμα να επιτεθούμε στη δική σας ,με τέτοιο τρόπο ώστε να υποχωρήσετε.
Επειδή η Ρωσία είναι Ρωσία, δηλαδή πυρηνική υπερδύναμη, τα δυτικά κράτη είχαν άλλωστε συνάψει μια σιωπηρή συμφωνία μέχρι τώρα: Θα παρέχουμε όπλα στο Κίεβο, αλλά περιορίζουμε τη χρήση τους στο ουκρανικό έδαφος. Για την άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Αν τα δυτικά όπλα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εκτός της Ουκρανίας, οι χώρες που τα στέλνουν αποκτούν το καθεστώς του εμπόλεμου. Νομιμοποιώντας δηλαδή, τις στρατιωτικές ενέργειες εναντίον τους από τη χώρα εναντίον της οποίας στοχεύουν τα όπλα.
Μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν το έχει κάνει επειδή υπήρχε αυτή η σιωπηρή συμφωνία ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος. Αν αλλάξει κάτι ή αν δει ο Πούτιν τον κίνδυνο ήττας, θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίποινα, παρασύροντας τα δυτικά κράτη σε πόλεμο.
Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού δηλαδή. Και το χειρότερο είναι πως ουδείς δημοσίως μιλά για ειρήνη. Για έναν επώδυνο έστω, συμβιβασμό που θα κάνει τα όπλα να σιγήσουν. Η τρέλα του πολέμου καλά κρατεί!
Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή .από τα Βαλκάνια μέχρι την Αφρική, οι συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό αντιπροσωπεύουν τα πολλά «μικρά» κομμάτια ενός ολοένα και πιο ανεξέλεγκτου και «σχιζοφρενικού» «τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», όπως είπε ο σοφός Πάπας Φραγκίσκος. Γιατί η φωτιά προκαλεί περισσότερη φωτιά. Η απαράδεκτη «λογική» των όπλων, δεν επιλύει ποτέ συγκρούσεις, αλλά τις χειροτερεύει…