Εκτιμώντας τις εκλογές του... 2027 σήμερα!

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πτώση της ΝΔ στο 24-25% (και με αναγωγή στο 30%). Οι συνήθεις αναλυτές έχουν αρχίσει να μιλούν για μια μόνιμη κατάσταση που οδηγεί την χώρα σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Μιλούν και για κρίση στη ΝΔ μνημονεύοντας την ακρίβεια ή την αποχή από εκδήλωση δυο πρώην πρωθυπουργών.

Αυτές οι αναλύσεις μου θυμίζουν την αντίστοιχη επιχειρηματολογία μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Τότε οι αναλυτές έλεγαν ότι είναι πια αδύνατον για τη ΝΔ όχι να πιάσει αλλά να πλησιάσει την αυτοδυναμία. Όμως λίγους μήνες μετά η ΝΔ έπαιρνε 41% και 158 έδρες.

Τι θέλω να πω; Ότι δεν είναι δυνατόν να αναλύεις τις εκλογές του 2027 με τα σημερινά δεδομένα! Το 2027 θα υπάρχει εντελώς νέο περιβάλλον που σήμερα κανείς δεν μπορεί εύκολα να το προβλέψει. Υπάρχουν όμως δυο σταθερές που μπορούμε να λάβουμε υπόψιν: 

Η ΠΡΩΤΗ: Η ΝΔ παρά τις απώλειες της έχει "μπετοναρισμένο" ένα 25% (χωρίς αναγωγές). Δηλαδή ένας στους 4 είναι μαζί της. Αυτό φαίνεται να είναι η οριστική της χαμηλή βάση, που συνιστά όμως μια ισχυρότατη βάση για το άλμα προς την αυτοδυναμία.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ: Οι πολίτες δεν θέλουν πια πειράματα (όρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Προτιμούν μια σταθερή κυβέρνηση έστω και "λίγο κακή" από την αστάθεια της χώρας με συνεχείς εκλογές και αδιέξοδα. Αν το 2027 το δίλλημα είναι "κυβέρνηση ΝΔ ή απρόβλεπτη αστάθεια" θα ψηφίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη το πρώτο.

Ας μην προτρέχουμε λοιπόν. Οι αναλύσεις για το 2027 είναι αστείες. Δεν ακουμπούν πουθενά.

                                               ANΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης