Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Άντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 127.000 ανθρώπων για μια μεγάλη περίοδο από τη δεκαετία του ΄80 έως το 2012, στη διάρκεια της οποίας οι 1.226 ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου.
Όσοι έπερναν ασπιρίνη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχαν κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, συγκριτικά με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου.
Όμως η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ισχύει για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν όμως και πως όσοι έχουν την μετάλλαξη του εν λόγω γονιδίου, δεν κινδυνεύουν λιγότερο. Συνεπώς, όπως είπε ο Τσαν, το επόμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Τέλος οι ερευνητές τόνισαν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση πρώτα έναν γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει παρενέργειες όπως αιμορραγία.