Αφγανιστάν: 4 νεκροί από πυρά στη Μπαμιγιάν – Ισπανοί τουρίστες μεταξύ των θυμάτων

Τρεις Ισπανοί τουρίστες και ένας Αφγανός έπεσαν νεκροί από σφαίρες χθες αργά το απόγευμα στην Μπαμιγιάν, πόλη που προσελκύει ξένους επισκέπτες, στο κεντρικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με επίσημες πηγές στην Καμπούλ και στη Μαδρίτη. Η επίθεση είναι η πρώτη εναντίον ξένων τουριστών στο Αφγανιστάν αφότου επέστρεψαν οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου 2021.

«Τρεις ξένοι κι ένας Αφγανός σκοτώθηκαν», ενώ άλλοι «τέσσερις ξένοι και τρεις Αφγανοί τραυματίστηκαν» από πυρά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Άμπντουλ Ματίν Κανί, χωρίς να διευκρινίσει αν η επίθεση είχε έναν ή περισσότερους δράστες.

Στη Μαδρίτη, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι και οι τρεις ξένοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν την υπηκοότητα του βασιλείου. «Τρεις Ισπανοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλος ένας τραυματίστηκε από σφαίρες στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Το υπουργείο εργάζεται (…) για να ξεκαθαρίσει τις περιστάσεις, να βοηθήσει τα θύματα και να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους», διευκρίνισε η ίδια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «σοκαρισμένος» για τη «δολοφονία» των ισπανών τουριστών και διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση».

Στην Καμπούλ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε πως συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι τραυματίες είναι υπήκοοι Νορβηγίας, Αυστραλίας, Λιθουανίας και Ισπανίας, σύμφωνα με πληροφορίες πηγής σε αφγανικό νοσοκομείο. «Άκουσα σειρά πυροβολισμών», δήλωσε κάτοικος, που απέφυγε να δώσει το όνομά του, προσθέτοντας πως «οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν αμέσως τους δρόμους που οδηγούν» στον τόπο της επίθεσης, κοντά στη μεγάλη αγορά της Μπαμιγιάν.

Η Μπαμιγιάν, όπου βρίσκονται οι γιγαντιαίοι βούδες στους οποίους είχαν βάλει δυναμίτιδα οι Ταλιμπάν το 2001, είναι ο κυριότερος τουριστικός προορισμός του Αφγανιστάν. Στην επαρχία αυτή το μεγαλύτερο μέλος του πληθυσμού είναι μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, που αποτελείται από σιίτες. Οι σιίτες γίνονται πολύ συχνά στόχος αιματηρών επιθέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με συχνότερη μέθοδο την τοποθέτηση εκρηκτικών σε οχήματα.

Πέρα από τις επιθέσεις του τοπικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, η ασφάλεια είναι γενικότερα πρόβλημα στο Αφγανιστάν αφότου ανέκτησαν την εξουσία οι Ταλιμπάν το 2021, έπειτα από 40 χρόνια πολέμου με ποταμούς αίματος.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν (σ.σ. έτσι αποκαλεί το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν τη χώρα) καταδικάζει σθεναρά το έγκλημα αυτό, εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εγγυάται ότι όλοι οι εγκληματίες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η δολοφονία των τουριστών είναι κακό νέο για τη χώρα της Ασίας, από τις φτωχότερες στον κόσμο, που θα ήθελε να δει να αναπτύσσεται ο τομέας του τουρισμού. Παρά τις τεράστιες ελλείψεις υποδομών, και παρά το ότι είναι λιγοστοί οι πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί χώροι που έχουν απομείνει έπειτα από δεκαετίες καταστροφής και λεηλασιών εν μέσω πολέμων, έχει αρχίσει να καταγράφεται κάποια ροή ξένων τουριστών στη χώρα με πληθυσμό εξαιρετικά φιλόξενο και μεγαλειώδη τοπία. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 120% σε ετήσια βάση, φθάνοντας σχεδόν τους 5.200, κατά επίσημους αριθμούς.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης