Βρέθηκε η εξήγηση γιατί οι ευφυείς άνθρωποι φορούν τα... ίδια ρούχα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς όλοι οι ευφυείς άνθρωποι στην ιστορία φοράνε τα ίδια ρούχα (σχεδόν) κάθε μέρα; Υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη φαινομενικά επαναλαμβανόμενη ενδυματολογική επιλογή.

Ο Bob Pozen, λέκτορας στο MIT και συγγραφέας του βιβλίου «Extreme Productivity», τονίζει ότι ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει από 10.000 έως 40.000 αποφάσεις την ημέρα. Οι αποφάσεις αυτές κυμαίνονται από καθημερινές εργασίες έως κρίσιμες εκτιμήσεις και κάθε μία απορροφά ένα μέρος της νοητικής μας ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έννοια του ομοιόμορφου ντυσίματος αναδύεται ως μια στρατηγική απάντηση για τον μετριασμό της κόπωσης των αποφάσεων. Υιοθετώντας μια συνεπή γκαρνταρόμπα, τα άτομα απελευθερώνουν νοητικό εύρος ζώνης που διαφορετικά θα καταναλωνόταν από τη διαβούλευση για τις επιλογές ρούχων. Το φαινόμενο αυτό παραδειγματίζεται από εμβληματικές προσωπικότητες σε όλη την ιστορία.

Ο Jobs φορούσε ως γνωστόν ένα μαύρο ζιβάγκο, τζιν Levi’s και αθλητικά παπούτσια ως την καθημερινή του στολή. Στην εγκεκριμένη βιογραφία του από τον Walter Isaacson, ο Jobs διατύπωσε το σκεπτικό του, δηλώνοντας: «Δεν θέλω να παίρνω αποφάσεις για το τι φοράω ή τι τρώω. Γιατί έχω πάρα πολλές άλλες αποφάσεις να πάρω».

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, γνωστός για τις πρωτοποριακές συνεισφορές του στη φυσική, ακολουθούσε μια παρόμοια απλή γκαρνταρόμπα. Η χαρακτηριστική ενδυμασία του Αϊνστάιν αποτελούνταν από ένα γκρίζο κοστούμι, ένα λευκό πουκάμισο, μια συνειδητή επιλογή που αποσκοπούσε στον εξορθολογισμό της καθημερινής του ρουτίνας και στη διατήρηση της πνευματικής του ενέργειας για πιο σημαντικές ασχολίες.

Παρομοίως, σύγχρονες προσωπικότητες όπως ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχουν υιοθετήσει την έννοια του ομοιόμορφου ντυσίματος.

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ... ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ

Αυτός ο καταιγισμός επιλογών μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «κόπωση από αποφάσεις», μια κατάσταση ψυχικής εξάντλησης που προκύπτει από τη συνεχή λήψη αποφάσεων.

Ο ψυχολόγος Roy F. Baumeister πρωτοστάτησε στην έρευνα στον τομέα αυτό, προτείνοντας ότι οι γνωστικοί μας πόροι μειώνονται καθώς κάνουμε διαδοχικές επιλογές. Όπως ένας μυς που κουράζεται από την υπερβολική χρήση, έτσι και η ικανότητα του εγκεφάλου μας για λήψη αποφάσεων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης