Έγκριση της FDA σε εμφύτευμα αποκατάστασης της όρασης σε τυφλούς της Neuralink

Η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ελον Μασκ, η Neuralink που έχει πραγματοποιήσει πετυχημένες εμφυτεύσεις εγκεφαλικών τσιπ σε άτομα με παράλυση επιτρέποντας τους να χρησιμοποιούν με νοητικές εντολές ηλεκτρονικούς υπολογιστές έλαβε έγκριση από την υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για να ξεκινήσει δοκιμές σε ένα νέο της εμφύτευμα που στοχεύει στην αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς.

Η πειραματική συσκευή, γνωστή ως Blindsight, «θα δώσει τη δυνατότητα ακόμη και σε όσους έχουν χάσει και τα δύο μάτια και το οπτικό τους νεύρο να βλέπουν» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Μασκ μετά την ανακοίνωση της έγκριση από την FDA.

O Μασκ λέει ότι η όραση των ασθενών θα είναι αρχικά χαμηλής ανάλυσης, όπως τα γραφικά στις παιχνιδημηχανές Atari της δεκαετίας του 1980 αλλά τελικά στην τελική του εκδοχή το εμφύτευμα θα δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς να έχουν ικανότητες όρασης που δεν έχουν ούτε οι υγιείς άνθρωποι βλέποντας σε μήκη κύματος υπέρυθρων, υπεριώδους φωτός κ.α. συγκρίνοντας το εμφύτευμα με τη συσκευή που έδινε όραση στο τυφλό μέλος του πληρώματος Enterprise στο Σταρ Τρεκ τον Τζόρντι Λα Φόρτζ.

Η Neuralink δεν έχει κάνει ακόμη γνωστά κάποια στοιχεία σχετικά με το πότε σκοπεύει να ξεκινήσει τις δοκιμές του εμφυτεύματος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης