Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science» ομάδα παλαιοανθρωπολόγων παρουσιάζει την ανακάλυψη ευρημάτων που υποδεικνύουν την ταυτόχρονη παρουσία δύο αρχαίων ανθρώπινων ειδών σε μια περιοχή κοντά στη λίμνη Turkana στη Κένυα ανακάλυψη που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανθρώπινη ιστορία και της εξέλιξη του ανθρώπου.
Με τον όρο Ανθρωπίδες εννοούμε κάθε μέλος της βιολογικής οικογένειας Hominidae, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερα θηλαστικά όπως είναι ο άνθρωπος, οι χιμπατζίδες, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι. Οι Ανθρωπίδες είναι γνωστοί και ως Μεγάλοι Πίθηκοι.
Η οικογένεια των Ανθρωπιδών περιλαμβάνει δύο υποοικογένειες, τους Ανθρωπίνες και τους Ponginae.
Ο Ανθρωπίνες περιλαμβάνουν τα είδη που θεωρούνται ότι ανήκουν στην ανθρώπινη γενεαλογία που προέκυψε μετά τον διαχωρισμό από τους κοινούς προγόνους με τους Μεγάλους Πιθήκους. Αυτό πιστεύεται ότι συνέβη πριν από περίπου 6 με 7 εκατομμύρια χρόνια.
Δύο είδη ανθρωπίνων είναι ο ευρύτερα γνωστός Homo erectus και ο λιγότερο γνωστός Paranthropus boisei. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε τα ίχνη (πατημασιές) των δύο ειδών στην ίδια περιοχή της Κένυας. Η ηλικία των πατημασιών υπολογίστηκε στα 1,5 εκατ. έτη. Τα υπάρχοντα στοιχεία για τον Homo erectus δείχνουν ότι ήταν ένα είδος που επιβίωσε για περίπου ένα εκατ. έτη ενώ ο Paranthropus boisei πιστεύεται ότι έζησε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να υποδεικνύει την αιτία της εξαφάνισης του.
Και τα δύο είδη ήταν δίποδα κινούμενα σε όρθια στάση και ήταν ιδιαίτερα ευκίνητα. Οι παλαιοανθρωπολόγοι υποψιάζονταν πώς ήταν πιθανό τα δύο είδη να συνυπήρξαν κάποια στιγμή αλλά δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτήν τη θεωρία.
Ο Homo erectus. πηγή φωτό ( Yale University)Ο Paranthropus borisei (πηγή φωτό parantruopus borisei)
Τα ευρήματα
Η νέα ανακάλυψη αν επιβεβαιωθεί θα προσφέρει ίσως προσφέρει κάποια πρώτα στοιχεία για το πώς αυτά τα συνυπάρχοντα είδη αλληλεπιδρούσαν, τόσο πολιτισμικά όσο και αναπαραγωγικά.
«Τα ίχνη είναι σημαντικά, επειδή εμπίπτουν στην κατηγορία των απολιθωμάτων ιχνών – τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ίχνη, φωλιές και λαγούμια. Τα ίχνη απολιθωμάτων δεν αποτελούν μέρος ενός οργανισμού, αλλά προσφέρουν στοιχεία συμπεριφοράς. Τα απολιθώματα του σώματος, όπως τα οστά και τα δόντια, είναι απόδειξη της προηγούμενης ζωής, αλλά μετακινούνται εύκολα από το νερό ή από ένα αρπακτικό» αναφέρει Κρεγκ Φέιμπελ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι στις ΗΠΑ.
«Στη βιολογική ανθρωπολογία, μας ενδιαφέρει πάντα να βρίσκουμε νέους τρόπους εξαγωγής συμπεριφοράς από το αρχείο απολιθωμάτων και αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», δήλωσε η Δρ. Ρεμπέκα Φερέλ, διευθύντρια προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ.
Η δημοσίευση έρχεται λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης ενός άγνωστου είδους ανθρώπων που ζούσε πριν από περίπου 200 χιλιάδες χρόνια στην Κίνα.