21 Απριλίου, τον ουρανό θα διασχίσει ένα… Έβερεστ

Ονομάζεται 12P/Pons-Brooks και είναι ένας κομήτης που όπως συνηθίζεται πήρε το όνομα του από τους αστρονόμους που τον εντόπισαν. Τον Γάλλο Ζαν Λουί Πονς που τον ανακάλυψε το 1812 και τον Αμερικανό βρετανικής καταγωγής Ουίλιαμ Ρόμπερτ Μπρουκς που μελέτησε την τροχιά του το 1883.

Πρόκειται για ένα κομήτη με μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό του Έβερεστ που οι επιστήμονες τον κατατάσσουν στους κομήτες που χαρακτηρίζουν «τύπου Χάλει» που είναι κομήτες που η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει στη διαστημική μας γειτονιά και πλησιάζουν τη Γη κάθε περίπου 70 έτη άρα κατά βάση ένας άνθρωπος έχει την ευκαιρία να δει μια φορά στη ζωή του ένα τέτοιο κομήτη.

Ο 12P/Pons-Brooks έρχεται στην περιοχή μας κάθε 71,3 έτη και βρίσκεται σε πορεία που θα τον φέρει στις 21 Απριλίου στο πλησιέστερο σημείο της τροχιακής του κίνησης στον Ήλιο.

Ένας κομήτης που είναι μεγαλύτερος από το Έβερεστ θα μπορούσε να γίνει ορατός με γυμνό μάτι τις επόμενες εβδομάδες καθώς συνεχίζει την πρώτη του επίσκεψη στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια, λένε αστρονόμοι.

Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες χαρτογράφησης διαστημικών σωμάτων δείχνουν την πορεία του κομήτη και όποιος το επιθυμεί μπορεί με ένα κοινό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο ή ακόμη και με ένα ζευγάρι κιάλια να δει το πέρασμα του κομήτη από τον Ήλιο σε σαράντα μέρες. Όμως ο κομήτης θα συνεχίσει την πορεία του και θα κάνει το πιο κοντινό του πέρασμα από τη Γη στις 2 Ιουνίου οπότε πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο εύκολη η παρατήρηση του τότε.

Ο κομήτης 12P/Pons-Brooks είναι ένας κρυοηφαιστειακός κομήτης. Όπως όλοι οι άλλοι κομήτες, το παγωμένο αντικείμενο αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα, γεμάτο με ένα μείγμα πάγου, σκόνης και αερίου ενώ περιβάλλεται από ένα νέφος αερίου που ονομάζεται κώμα, το οποίο πηγάζει από το εσωτερικό του κομήτη.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους κομήτες, το αέριο και ο πάγος μέσα στον πυρήνα του 12P συσσωρεύονται τόσο πολύ που το ουράνιο αντικείμενο μπορεί να εκραγεί βίαια, εκτοξεύοντας το παγωμένο του εσωτερικό υλικό, γνωστό ως κρυόμαγμα, μέσα από μεγάλες ρωγμές στο κέλυφος του πυρήνα.

Στις 20 Ιουλίου του 2023 πολλοί αστρονόμοι εντόπισαν μια έκρηξη στον κομήτη, ο οποίος έγινε ξαφνικά περίπου 100 φορές φωτεινότερος από ό,τι συνήθως φαίνεται. Αυτή η αύξηση της φωτεινότητας συνέβη όταν το κώμα (το νεφελώδες περίβλημα) του κομήτη διογκώθηκε ξαφνικά με αέρια και κρυστάλλους πάγου που απελευθερώθηκαν από το εσωτερικό του κομήτη, επιτρέποντάς του να αντανακλά περισσότερο ηλιακό φως πίσω στη Γη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης