Απεργία την Πέμπτη στη ναυπηγοεπισκευή

Στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας προχώρησαν για αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου, οι διοικήσεις του Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη το πρωί σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα.

Στις επτά το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πύλη της Ν/Ζ στο Πέραμα και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Την απεργία στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά το οποίο τονίζει: «Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως δεν ήταν η κακιά η ώρα, είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που αφήνει έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας τους εργαζόμενους, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της ζωής και της ασφάλειας τους».

Το Συνδικάτο Μετάλλου με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του συναδέλφου τους μηχανουργού Βασίλη Γαβαλά, ο οποίος εργαζόταν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας (Κόρου). «Ο καταπέλτης υποχώρησε συνθλίβοντάς τον και σκοτώνοντάς τον ακαριαία, τραυματίζοντας επίσης άλλον ένα συνάδελφο, ο οποίος γλύτωσε από του χάρου τα δόντια. Το σημερινό εργοδοτικό έγκλημα είναι σχεδόν αντιγραφή του προηγουμένου θανατηφόρου που είχαμε πριν τέσσερις μήνεςν πάλι από πτώση καταπέλτη πλοίου της ίδιας εταιρείας, με αποτέλεσμα τον χαμό του συναδέλφου μας Μιχελή Κώστα» τονίζει το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Είναι ο τρίτος συνάδελφος, μόνο τον τελευταίο χρόνο, που δε γυρίζει σπίτι του από τη δουλειά, για να μπουν γρήγορα τα πλοία των εφοπλιστών στην γραμμή και να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα δισεκατομμύρια που βγάζουν. Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των εργολάβων, που θησαυρίζουν για να πιάνουν τους περιβόητους χρόνους της επισκευής. Δεν υπολογίζουμε τους νεκρούς συναδέλφους που εξαντλημένοι από την ασταμάτητη δουλειά, εδώ και μήνες, σε συνθήκες καύσωνα, χάνουν την ζωή τους από καρδιοπάθειες και τόσα άλλα, θάνατοι που δε μετριούνται ποτέ.

Τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας και συνολικά η Κυβέρνηση, έχει βάλει απ’ ότι φαίνεται στόχο να σπάσει κάθε ρεκόρ στους δολοφονημένους εργάτες, για το κέρδος των αφεντικών. Παρά τις δεκάδες καταγγελίες που κάνουν τα σωματεία μας στον χώρο για την κατάσταση που επικρατεί στην ναυπηγοεπισκευή, κάνουν την «πάπια» για να μη στεναχωρηθούν τα πραγματικά αφεντικά, οι εφοπλιστές.

Βάψανε άλλη μια φορά τα χέρια τους με αίμα, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες, κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις σαν αυτή του υπουργού Ναυτιλίας σήμερα ότι: "Σε θέματα ασφαλείας όλων των απασχολούμενων στον χώρο της ναυτιλίας δεν επιτρέπονται από κανέναν ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμοί".

Οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή, μέσα από τα  σωματεία μας έχουμε αποφασίσει ότι δε θα ησυχάσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, για αύξηση των ελέγχων, για τιμωρία των ενόχων, για δημιουργία υποδομών που θα μας παρέχουν ασφάλεια και υγιεινή στην δουλειά μας.

Απαιτούμε να πληρώσουν τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι και ζητάμε να υλοποιηθούν άμεσα τα εξής:

    Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι επτά ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
    5μελεις επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία.
    Τεχνικοί ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.
    Υποχρεωτικότητα της Σ.Σ.Ε., καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.
    Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Πέραμα».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης