Γαλλία και Εμιράτα χρηματοδοτούν από κοινού την ανάπτυξη του νέου Rafale F5

Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  συζητούν την από κοινού χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale F5, γράφει η γαλλική La Tribune,επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές. «Τα Εμιράτα έχουν συμφωνήσει με τη Γαλλία για την αγορά 80 Rafale και η συγχρηματοδότηση του Rafale F5 θα ταίριαζε πολύ στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή που η γαλλική δημοσιονομική κατάσταση είναι περίπλοκη», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.

Στα τέλη του 2021, το Άμπου Ντάμπι παρήγγειλε  80 αεροσκάφη Rafale από την Dassault Aviation,εξ οπλισμένα με πυραύλους κρουζ Mica NG και Black Shaheen. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στη γαλλική ιστορία-πάνω από 16 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να παραγγείλουν 20 επιπλέον Rafales.

Το Rafale F5  αναμένεται για την επόμενη δεκαετία και στοχεύει στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που θα το αγοράσουν, σημειώνει η La Tribune. «Το F5 θα διαθέτει ένα νέο ραντάρ, πιο προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, νέους οπτικούς αισθητήρες και θα μπορεί να μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους ASN4G (μόνο για τη Γαλλία).

Η εγγενής ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα του νέου Rafale, θα προσφέρει στo πλήρωμα τη δυνατότητα ενσωμάτωσης drone , για μια ευέλικτη συλλογική στρατηγική μάχης, στο πλαίσιο του προγράμματος SCAF  (Future Air Combat System) .

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης