Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC).

Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για δόνηση 6,3 Ρίχτερ. Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 10.46 π.μ., ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 43 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη Μαλάτεια, στην ευρύτερη περιοχή που είχε σημειωθεί ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, τον Φεβρουάριο του 2023. Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 9 χιλιόμετρα.

Καταρρεύσεις κτιρίων – Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, ωστόσο έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτιρίων. Οι αρχές συνεχίζουν να αξιολογούν την κατάσταση, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτιρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτεια και Σανλίουρφα. Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) έκανε λόγο για τέσσερα κτίρια που κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων, έχουν γίνει 374 κλήσεις, οι 12 από τις οποίες για βοήθεια, στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112.

Ομάδες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν αποσταλεί στην περιοχή για να παράσχουν βοήθεια, ενώ οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να είναι προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας μετασεισμών. Τα σχολεία έκλεισαν για σήμερα στην επαρχία Μαλάτεια.

Αισθητός σε μεγάλη απόσταση ο σεισμός

Πέρα από την επαρχεία Μαλάτεια, η δόνηση έγινε αισθητή και στους γειτονικούς νομούς και κυρίως στο Έλαζιγ και το Ντιγιαρμπακίρ.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη βόρεια Συρία (στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάσακα και του Ντέιρ αλ Ζορ), αλλά και σε περιοχές της Κύπρου, βάσει μαρτυριών στο EMSC.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης