Η Ινδία κατασκεύασε κινητήρα διαστημικών πυραύλων με… εκτυπωτή

Η Ινδία έχει σε πλήρη εξέλιξη ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα θέλοντας να γίνει σημαντικός παίκτης στην κούρσα της κατάκτησης της Σελήνης αλλά και της διαστημικής βιομηχανίας γενικότερα.

Πρόσφατα η Ινδία πραγματοποίησε επιτυχημένη μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε την οργάνωση επανδρωμένης αποστολής στην Σελήνη καθώς και τη δημιουργία επανδρωμένης βάσης εκεί.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) έκανε γνωστό ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή ενός πυραυλικού κινητήρα που κατασκευάστηκε με χρήση τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Επαναστατικός

Ο κινητήρας καίει ένα σύνθετο καύσιμο, ένα υπεργολικό μείγμα τετροξειδίου του αζώτου και μονομεθυλυδραζίνης. Ο κινητήρας λειτούργησε για διάρκεια 665 δευτερολέπτων, σηματοδοτώντας σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σημαντικό ορόσημο. Ο κινητήρας προορίζεται για χρήση στον πύραυλο μεταφοράς φορτίων PSLV που κατασκευάζει για δική της χρήση η Ινδία.

Η ISRO ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε μια νέα τεχνική σύντηξης με λέιζερ για την κατασκευή του κινητήρα με την οποία κατορθώθηκε ένα πραγματικό επίτευγμα, η μείωση του αριθμού των εξαρτημάτων του κινητήρα από 14 σε ένα μόνο κομμάτι.

Η νέα διαδικασία μειώνει επίσης τον συνολικό χρόνο παραγωγής κατά 60%. Μένει να διαπιστωθεί ποιες άλλες εφαρμογές και σε ποιους τομείς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η νέα τεχνική 3D εκτύπωσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης