Όχι σε συντάξεις πριν το 65ο έτος της ηλικίας κάθε δικαιούχου. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να περιοριστούν δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτοτήσεις σε ηλικίες κάτω του γενικού ορίου 65 ετών, να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ και να δοθεί ένα σήμα προς την τρόικα για συμμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με την επικρατούσα πρακτική των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζονται παρεμβάσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από το 65ο έτος. Σύμφωνα με τις στατιστικές της ασφάλισης και παρά τις διαδοχικές αυξήσεις, ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 60ό έτος, ενώ βάσει των απογραφικών στοιχείων τουλάχιστον το 18% των συνταξιούχων είναι κάτω των 62 ετών.
Υπολογίζεται πως τα παραπάνω αφορούν 350.000 έως 400.000 ασφαλισμένους από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και τις μητέρες ανηλίκων που μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος ή πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας μέχρι τις 31.12.2012.Πολλές από αυτές τις ασφαλισμένες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Πάντως, από το 2013 οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια προϋπηρεσία στο 62ο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, ακόμη και από αυτή τη γενική ρύθμιση εξαιρούνται ασφαλισμένοι του Δημοσίου που εντάχθηκαν στο σύστημα πριν από το ’82 καθώς και ασφαλισμένοι ΔΕΚΟ, τραπεζών και Ταμείων Τύπου που εντάχθηκαν πριν από το ’83. Γι’ αυτές τις κατηγορίες που εξαιρέθηκαν απ’ όλες τις παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων ισχύει και σήμερα η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.