Κινέζοι αναζητούν στην Ελλάδα σπάνια ορυκτά

Οι Κινέζοι αναζητού στην Ελλάδα "σπάνιες γαίες" σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" (ρεπορτάζ Χρύσα Λιάγγου). Πρόκειται για ορυκτά που χρησιμοποιούνται στα λέιζερ, τα κινητά τηλέφωνα και τις οθόνες υγρών κρυστάλλων. Ακόμα και οι επιδόσεις συσκευών όπως το iPhone έως τα ηλεκτρονικά βιβλία, οφείλονται στις ιδιότητες αυτών των μετάλλων.

Ολη η ανάπτυξη μπαταριών υβριδικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκών, λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης και τουρμπινών ανεμογεννητριών στηρίζεται στις σπάνιες γαίες, ενώ χρησιμοποιούνται και από την αμυντική βιομηχανία σε κρίσιμα οπλικά συστήματα.

Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό που ξεπερνάει το 10% ετησίως. Υπολογίζεται ότι η ζήτηση παγκοσμίως για σπάνιες γαίες θα ανέλθει σε 200.000 τόνους το έτος 2015 από 130.000 που ήταν το 2010.

Τα πολύτιμα αυτά, 17 στον αριθμό, ορυκτά, που αποκαλούνται σπάνιες γαίες και φέρουν ασυνήθιστα ονόματα όπως λανθάνιο, πρασεοδύμιο και προμήθειο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ραγδαία ανάπτυξη της καινοτόμου βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης