Έρχονται τα ανδροειδή με ανθρώπινο δέρμα και πρόσωπο

Σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Blade Runner τα ανδροειδή ρομπότ είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας εμφανισιακά που είναι πρακτικά αδύνατο να τα ξεχωρίσεις από τους ανθρώπους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πραγματοποίησαν ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Δημιούργησαν ένα τεχνητό δέρμα που προσομοιώνει το ανθρώπινο και με αυτό έφτιαξαν το πρόσωπο ενός ρομπότ. Μάλιστα το υλικό αυτό μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς τους να αυτοεπιδιορθώνεται σε περίπτωση που υποστεί κάποια ζημιά.

«Καταφέραμε να αντιγράψουμε την ανθρώπινη εμφάνιση σε κάποιο βαθμό δημιουργώντας ένα πρόσωπο με το ίδιο επιφανειακό υλικό και δομή με τους ανθρώπους» λέει ο καθηγητής Σότζι Τακεούτσι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η δημιουργία

Αυτός ο «μηχανικός ιστός δέρματος» δημιουργείται με τη λήψη δείγματος κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος και την ανάπτυξή τους στο εργαστήριο με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που αναπτύσσεται το κρέας που αναπτύσσεται εργαστηριακά.

«Αυτά τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος συλλέγονται κυρίως από υπολείμματα δέρματος κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Το εργαστηριακό δέρμα έχει την ίδια σύνθεση με το ανθρώπινο δέρμα και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υλικό μοσχεύματος για άτομα με σοβαρά εγκαύματα ή τραυματισμούς» αναφέρει ο Μίτσιο Κάουαι από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ενώ η κατασκευή ζωντανού δέρματος από κυτταροκαλλιέργειες έχει τις δικές της προκλήσεις, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να προσκολληθεί το δέρμα σε ένα ρομποτικό πρόσωπο, κατασκευασμένο από ρητίνη.  Προηγούμενες μέθοδοι τοποθέτησης δέρματος στο πρόσωπο ενός ρομπότ χρησιμοποιούσαν διαφόρων ειδών γάντζους για να συγκρατείται το δέρμα αλλά καθώς το πρόσωπο έκανε κινήσει δημιουργούνταν ζημιές στο υλικό.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ειδικό τζελ κολλαγόνου και έκανε ειδικές διατρήσεις στο πρόσωπο του ρομπότ, βοηθώντας το στρώμα του δέρματος που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο να παραμένει σταθερό. Οι ερευνητές ομολογούν ότι έχουμε ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε ένα πραγματικά ρεαλιστικό αποτέλεσμα, σε ανδροειδή ρομπότ που δεν θα ξεχωρίζουν από τους ανθρώπους αλλά έχουμε πλέον θέσει τις βάσεις για αυτή την εξέλιξη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης