Αστεροειδής «δολοφόνος πλανητών» με μέγεθος όσο το Έβερεστ κάνει βόλτες στην… αυλή της Γης

Ένας τεράστιος αστεροειδής από εκείνους που οι επιστήμονες αποκαλούν «δολοφόνους πλανητών» πρόκειται να πλησιάσει στις 27 Ιουνίου τη Γη και σε περίπτωση που… λοξοδρομήσει και πέσει στον πλανήτη μας οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

Τέτοιου μεγέθους διαστημικοί βράχοι προκαλούν πλανητικού επιπέδου καταστροφές. Ένας τεράστιος αστεροειδής που έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη είναι σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία υπεύθυνος για την εξαφάνιση του 80% της ζωής στον πλανήτη με πρώτους τους δεινόσαυρους που κυριαρχούσαν για περίπου 150 εκατ. έτη και η απουσία τους άνοιξε το δρόμο στην κυριαρχία των θηλαστικών και τελικά την εμφάνιση του ανθρώπου.

Ο διαστημικός βράχος, 2011 UL21, έχει περίπου το μέγεθος του όρους Έβερεστ, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους «δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς» που πέρασαν τον πλανήτη μας τα τελευταία 125 χρόνια. Ο 2011 UL21 έχει προγραμματιστεί να έρθει σε απόσταση περίπου 6,5 εκατ. χλμ. από τη Γη στις 27 Ιουνίου, η πλησιέστερη προσέγγισή του εδώ και 110 χρόνια, ο αστεροειδής περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο περίπου κάθε 1,130 ημέρες.

Πότε θα τον δούμε

Ακόμη και οι ερασιτέχνες μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσουν τον τεράστιο διαστημικό βράχο με ένα σχετικά καλό τηλεσκόπιο στις 28 και 29 Ιουνίου όταν σύμφωνα με τους ειδικούς η φωτεινότητα του στον ουράνιο θόλο θα είναι στο μάξιμουμ. Η επίσκεψη του αστεροειδή θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ.

«Αυτός ο αστεροειδής είναι μεγαλύτερος από το 99 τοις εκατό όλων των γνωστών αντικειμένων κοντά στη Γη. Ωστόσο, δεν θα πλησιάσει πουθενά τόσο κοντά στη Γη. Στο πλησιέστερο σημείο της στις 27 Ιουνίου, θα εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 17 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Οι κυνηγοί αστεροειδών εντοπίζουν περισσότερους από 27.000 «κρυμμένους» διαστημικούς βράχους μερικοί εκ των οποίων περνούν «επικίνδυνα» κοντά στη Γη. Ο αστεροειδής πρόκειται να επιστρέψει στη Γη το 2089, όταν θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου τριών εκατ. χλμ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης