Γιατί κανείς δεν θέλει την πολυτιμότερη βίλα του κόσμου

Η αγορά του real estate περίμενε αυτό που όλοι είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως το deal του αιώνα. 

Άλλωστε, το ακίνητο προς πώληση, μία βίλα 2.800 τ.μ. του 16ου αιώνα στο κέντρο της Ρώμης, με εντυπωσιακό κήπο και ένα αριστούργημα του Caravaggio στο ταβάνι, θεωρείται το πολυτιμότερο του κόσμου.

Όμως όταν η Villa Aurora βγήκε σε δημοπρασία την Τρίτη, στα 471 εκατ. ευρώ, η υψηλή τιμή της κράτησε τους πιθανούς αγοραστές μακριά. Δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά. 

Η βίλα ανήκε στην οικογένεια Boncompagni Ludovisi για 400 χρόνια. Όμως, μία διαμάχη για τα κληρονομικά ανάμεσα στη χήρα του πρίγκιπα Nicolo Boncompagni Ludovisi, ο οποίος πέθανε το 2018 σε ηλικία 77, και στους τρεις γιους του από τον πρώτο του γάμου, κατέληξε σε δικαστική απόφαση που διέτασσε την πώλησή της.

Βέβαια, ο όποιος αγοραστής θα πρέπει να έχει πολύ βαθιές τσέπες, όχι μόνο για να πληρώσει το τίμημα της αγοράς, αλλά και για να αντέξει τα τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ των έργων συντήρησης που απαιτούνται. 

Η αξία της βίλας έγκειται, σε μεγάλο βαθμό, στην τοιχογραφία του Caravaggio, η οποία έχει αποτιμηθεί στα 310 εκατ. ευρώ. Όμως, οι τοίχοι της είναι γεμάτοι και με άλλα αριστουργήματα από καλλιτέχνες του 17ου αιώνα.

Η πριγκίπισσα Rita Boncompagni Ludovisi, η γεννημένη στις ΗΠΑ τρίτη σύζυγος του Nicolo Boncompagni Ludovisi, έχει ζήσει στη βίλα εδώ και δύο δεκαετίες και παρότι δηλώνει πως έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να την εγκαταλείψει, εντούτοις έχει ανάμεικτα συναισθήματα.

Έως τώρα, για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα συντήρησης του ακινήτου, την διέθετε σε ακαδημαϊκούς και για δείπνα, ενώ έκανε και ξεναγήσεις. 

Η βίλα, που πιστεύεται ότι βρίσκεται πάνω σε αρχαία της ρωμαϊκής εποχής, θα βγει ξανά στο σφυρί στις 7 Απριλίου, αυτή τη φορά με την τιμή της να είναι κατά 20% χαμηλότερη, στα 377 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης