Μικροπαραβάτες φυλακίζονται γιατί δεν μπορούν να εξαγοράσουν ποινές ολίγων μηνών. Πανάκριβη η Δικαιοσύνη

Οι αυστηρές ποινές που επιβάλλει η Δικαιοσύνη για την μικροπαραβατικότητα και η ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ εν μέσω ύφεσης εξαγορά αυτών των ποινών έχει ως αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει οι ελληνικές φυλακές με 12.500 κρατούμενους που διαβιούν μια απίστευτη κατάσταση: Κοιμούνται καταγής, δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, εγκληματίες συμβιώνουν με μικροπαραβάτες κ.λπ.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης παραδέχεται ότι σήμερα στην Ελλάδα φυλακίζονται άνθρωποι - υπολογίζονται σε πάνω από 5.000 - για πλημμελήματα. Οι ποινές τους είναι εξαγοράσιμες αλλά δεν έχουν χρήματα να τις πληρώσουν, ούτε και με δόσεις. Με την δική τους φυλάκιση, "μπούκωσαν" οι φυλακές και επήλθε το αδιαχώρητο.

Ένα παράδειγμα: Για μια ποινή 8 μηνών το κάστος εξαγοράς είναι πάνω από 5.000 ευρώ, συν τα δικαστικά έξοδα που είναι 400-500 ευρώ, συν φυσικά η αμοιβή δικηγόρου τα παράβολα κ.α. Το τελικό ποσό ξεπερνα τα 6.000 ευρώ και είναι αδύνατον να καταβληθεί. Έτσι χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται όπως είπαμε για πλημμελήματα.

Στην Ελλάδα το κόστος συντήρησης κάθε φυλακισμένου (τροφή, νερό κ.λπ.) φτάνει μόλις τα 30 ευρώ ημερησίως και είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη. Επίσης η Ελλάδα έχει τεράστιο αριθμό ισοβιτών: Πείπου 1.000 όταν στην Ολλανδία είναι 170. 

Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα νοσεί βαθύτατα εξ αιτίας του μεγάλου της κόστους, των σκληρών ποινών και της ποινικής δίωξης των οφειλετών προς το Δημόσιο που είναι ελληνική πρωτοτυπία. Στην Ελβετία π.χ. δεν διώκεται ποινικά η φοροδιαφυγή. Όποιος χρωστά κινούνται τα μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων κ.α.). Τι νόημα έχει η ποινική δίωξη (που στις μέρες μας φυλακίζει κόσμο).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης