Σε επιφυλακή για τα κρούσματα: Τήρηση αποστάσεων και μάσκα ή νέα μέτρα;

«Αν οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους δεν αποδώσουν, θα αναγκαστούμε, πολύ σύντομα, να πάρουμε νέα μέτρα».

Η φράση ανήκει σε κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα που έχει γνώση των συσκέψεων, με τη συμμετοχή και των επιδημιολόγων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας.

Στην ερώτηση αν υπάρχει «σημείο μηδέν» μας εξηγεί ότι το γεγονός ότι κλείνοντας τον Ιούλιο στη χώρα υπάρχουν περισσότερα από 1000 νέα κρούσματα είναι λόγος ανησυχίας και μελέτης νέων μέτρων και πως αν η σύσταση για χρήση μάσκας παντού δεν μειώσει τα καθημερινά, νέα κρούσματα, τότε θα ληφθούν νέα μέτρα.    

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν αφορούν την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας. Τα εισαγόμενα κρούσματα είναι αρκετά περιορισμένα μέχρι στιγμής και τα εγχώρια είναι αυτά που έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη, η σκέψη για αύξηση της πληρότητας των πλοίων, εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι και μεγάλη ζήτηση υπάρχει και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες πιέζουν για να δουν τα έσοδά τους να αυξάνονται, προσπαθώντας να σώσουν ό,τι μπορούν σε μία κακή οικονομικά χρονιά. 

Στην τελευταία έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, οι επιδημιολόγοι φέρονται να κτύπησαν «καμπανάκι» για τη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση αποστάσεων από τους πολίτες, ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους και εφαρμογή των μέτρων προστασίας  και ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να τους είπε να μη διστάσουν να προτείνουν οποιοδήποτε μέτρο ή ακόμα και γενικό συναγερμό, όταν εκτιμήσουν ότι είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον μέσα στις επόμενες ημέρες, οι αυστηρές συστάσεις για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων δεν αποδώσουν, η κυβέρνηση μελετά να …γυρίσει πίσω το χρόνο και να επανεξετάσει σχέδια για τοπικά lockdown ή άλλα μέτρα,

Σε ότι αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι «αδειάζουν» τις ημέρες του Αυγούστου, εκτιμάται ωστόσο ότι η επιστροφή των αδειούχων και της κίνησης στα κανονικά επίπεδα, δεν είναι απίθανο να φέρει και νέα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, τον Αύγουστο το βάρος πέφτει στα νησιά και τα τουριστικά κέντρα.

Η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχαλη Χρυσοχοϊδη στη Μύκονο, όπου υπήρχαν οι πληροφορίες ότι διοργανωτές πάρτι από την Ίμπιζα έχουν έρθει και διοργανώνουν πριβέ – πάρτι σε πολυτελείς κατοικίες με πανάκριβη είσοδο και μεγάλη συμμετοχή και οι συλλήψεις που έγιναν, ήταν μία ενδεικτική κίνηση.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται στη Μύκονο, όπως και σε άλλα νησιά και τουριστικά κέντρα, ενώ μελετάται η επιβολή πλαφόν σε κέντρα διασκέδασης, με στόχο την μείωση της πυκνότητας.

Μελετάται επίσης μετάδοση νέων κοινωνικών μηνυμάτων, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επιδημιολόγους το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων - σε αυτή τη φάση - οφείλεται στη χαλαρότητα και μη τήρηση των τριών βασικών μέτρων προστασίας (τήρηση απάστασης, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και τακτικό πλύσιμο χεριών) κατά κύριο λόγο από εμάς, τους Έλληνες πολίτες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης