Θεσσαλονίκη: Μήνυση από τον Δικηγορικό Σύλλογο για υπεξαίρεση από τα ταμεία του και απάτη

Μήνυση για την υπόθεση κακοδιαχείρισης ποσού 105.000 ευρώ, που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του και συνδεόταν με δαπάνες για την αγορά αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας, κατά την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 2020 - Ιούνιος 2021), υπέβαλε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Η μήνυση στρέφεται κατά μέλους της προηγούμενης διοίκησης του συλλόγου κι αφορά τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της απάτης και της χρήσης πλαστού εγγράφου.

Είχε προηγηθεί έλεγχος της οικονομικής επιτροπής του ΔΣΘ, η οποία συγκροτήθηκε, όταν από την αρχική έρευνα διαπιστώθηκαν «το υπέρογκο ύψος των συγκεκριμένων δαπανών, ο ασυνήθιστος τρόπος διενέργειάς τους (απευθείας ανάθεση, κατάτμηση της δαπάνης και αποπληρωμή της με μετρητά), καθώς και η έλλειψη των αντίστοιχων νομίμων παραστατικών», όπως αναφέρεται στη μήνυση.

Σε αυτές τις συνθήκες, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, σε προ ημερών συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η μήνυση στηρίζεται στο πόρισμα της επιτροπής, ενώ τα αδικήματα για τα οποία ζητείται να διωχθεί το πρώην μέλος της διοίκησης είναι σε βαθμό πλημμελήματος, λόγω του ύψους της φερόμενης ζημιάς (δεν ξεπερνάει το όριο των 120.000 ευρώ), όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ΔΣΘ, Νίκος Βασιλειάδης.

Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης, το ελεγχόμενο πρόσωπο φέρεται να γνωστοποίησε προς τον σύλλογο ότι έχει προβεί σε δημόσια κατάθεση του ποσού, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιφυλασσόμενο ρητά για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός του.

«Μέχρι σήμερα, ο ΔΣΘ δεν έχει αναλάβει το ποσό της παρακατάθεσης, καθώς, πέραν του μη σύννομου του τρόπου απόδοσης, το ποσό αυτό υπολείπεται του υπεξαιρεθέντος ποσού, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι νόμιμοι τόκοι. Πρωτίστως, όμως, λόγω της ρητής επιφύλαξής του στην εξώδικη πρόσκλησή του (με τις έννομες συνέπειες που αυτή παράγει), εκ της οποίας συνάγεται η απουσία κάθε μεταστροφής του ως προς την τέλεση των αξιόποινων πράξεων» αναφέρεται - μεταξύ άλλων - για τους λόγους για τους οποίους εγκαλείται το ελεγχόμενο πρόσωπο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης