Μητσοτάκης: Δεν θα γυρίσουμε ποτέ στην επίπλαστη ανάπτυξη του 2010-Οριστική και μη αναστρέψιμη η ανάκαμψη της οικονομίας

Πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων, έναρξη λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής για τη Βιομηχανία, παρεμβάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25% για τις εξαγωγές, βελτίωση των υποδομών, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν μέσω της κινητοποίησης Κεφαλαίων ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ περίπου (σ.σ. πάνω από 3 δισ. η κρατική δαπάνη και πάνω από 5 δισ. από τη δυνατή μόχλευση), καθώς και μια σειρά από κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ήταν κατηγορηματικός ότι είναι οριστική και μη αναστρέψιμη η πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ξανά επιστροφή στην επίπλαστη ανάπτυξη του 2010 η οποία επιτεύχθηκε με ελλείμματα και δανεικά. «Μπούσουλας μας είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην καινοτομία» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπωνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα.Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.

Η τρίτη σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.  

Τέταρτη παρατηρήση ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη.

Πέμπτη, ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην Καινοτομία. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτείται κόπος και συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς και τους επενδυτές για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με ισχυρά θεμέλια».

Θεοδωρικάκος: Οι τρείς πυλώνες για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Πριμοδότηση των παραγωγικών επενδύσεων, έναρξη λειτουργίας της κυβερνητικής επιτροπής για τη Βιομηχανία, παρεμβάσεις για τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών κατά 25% για τις εξαγωγές, βελτίωση των υποδομών, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν μέσω της κινητοποίησης Κεφαλαίων ύψους περίπου 8,5 δισ. ευρώ περίπου (σ.σ πάνω από 3 δισ. η κρατική δαπάνη και πάνω από 5 δισ. από τη δυνατή μόχλευση) καθώς και μια σειρά από κίνητρα για περισσότερη καινοτομία και έρευνα, περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι οι νέες παρεμβάσεις «πατάνε» σε τρεις πυλώνες:

–Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υποδομών

–Ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων για τις επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις και τις περιφέρειες που μειονεκτούν.

–Νέα κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σε ό,τι αφορά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αυτά εστιάζουν στις εμβληματικές, στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις με στόχο να διοχετευτεί σε βάθος τριετίας ποσό άνω των 3 δισ. ευρώ

«Για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής το υπουργείο Ανάπτυξης θα χρησιμοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει – τόσο από εθνικούς πόρους του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης, όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους – με απόλυτο σεβασμό στις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. Το βάρος πέφτει στις μεγάλες επενδύσεις, στις παραμεθόριες περιοχές, σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη Θεσσαλία», τόνισε ο υπουργός.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης