Γιατί η Κάμαλα Χάρις χρειάζεται την ψήφο των Πολωνών και φοβάται το φάντασμα… της Χίλαρι

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 θα κριθούν στο νήμα. Για αυτό και οι δύο μονομάχοι, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, δεν θέλουν να χάσουν την προσοχή και την ψήφο καμίας ομάδας, που μπορούν να προσελκύσουν. Για την υποψήφια των Δημοκρατικών καθοριστική σημασία φαίνεται να διαδραματίζει το εκλογικό σώμα, που προέρχεται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ειδικά οι Πολωνοί, που ζουν σε swing states της Ζώνης της Σκουριάς.

Οι Δημοκρατικοί ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να «φλερτάρουν» τους Πολωνούς της Αμερικής, θυμίζει το Foreign Policy. Στο ντιμπέιτ της με τον Ντόναλντ Τραμπ η Χάρις δεν έχασε την ευκαιρία να προκαλέσει τον Τραμπ να πει στους 800.000 Πολωνούς Αμερικανούς ψηφοφόρους της Πενσυλβάνια ποια θα είναι η θέση του σε περίπτωση που η Ρωσία θέλει να επεκτείνει το πολεμικό της μέτωπο. «Αν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία, θα ξεπουλήσει την Ουκρανία και θα θέσει την υπόλοιπη Ευρώπη, αρχίζοντας από την Πολωνία, σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Το comeback του Τραμπ

Αλλά ο Τραμπ κάνει το τελευταίο διάστημα ένα comeback που  θα μπορούσε να στοιχίσει κρίσιμες πολιτείες στη Χάρις και τελικά την εκλογή της. Όλοι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών θυμούνται ότι η Χίλαρι Κλίντον σε πανεθνικό επίπεδο πήρε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω (διαφορά 2 μονάδων έναντι του Τραμπ) αλλά χάνοντας τις swing states, έμεινε πίσω σε εκλέκτορες και έχασε την προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ίδιο κινδυνεύει να πάθει και η Χάρις. Το φάντασμα της Χίλαρι (ή καλύτερα του παθήματος της Χίλαρι) πλανάται απειλητικά πάνω από την Κάμαλα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει άνοιγμα και στους Πολωνούς. «Η Πολωνία θα είναι πάντα ασφαλής όσο εγώ θα είμαι πρόεδρος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για αυτό. Και η Ρωσία δεν θα είχε ποτέ εισβάλει στην Ουκρανία, εάν εγώ ήμουν πρόεδρος», υποστήριξε πρόσφατα σε ομιλία του. Εξάλλου οι Πολωνοί ασπάζονται συντηρητικές αξίες, που επικαλείται συχνά – πυκνά και ο Τραμπ. «Θα υπερασπιστώ τον Θεό, τη θρησκεία, την οικογένεια και την ελευθερία απέναντι στις “σοσιαλιστικές” και “κομμουνιστικές” ιδέες της Χάρις», είναι το μήνυμά τους προς αυτούς και χτυπάει ευαίσθητο νεύρο.

Και η ανάγκη για νέο αφήγημα

Το να υποστηρίζει ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει στη μοίρα τους Πολωνία και Ουκρανία δεν είναι αρκετό για τη Χάρις. Για να πείσει τους Πολωνούς ψηφοφόρους σε Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια (πολιτείες που έχει ανάγκη), θα πρέπει να εξηγήσει τι θα κάνει διαφορετικά από τον Μπάιντεν στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές αθώων.

Οι ψήφοι των Πολωνών Αμερικανών βοήθησαν τον Τζίμι Κάρτερ απέναντι στον Τζέραλντ Φορντ κατά τη διάρκεια ντιμπέιτ του 1976, μετά τη γκάφα του Φορντ, η οποία συνέβαλε στο να εξασφαλίσουν οι Δημοκρατικοί τον Λευκό Οίκο. «Δεν υπάρχει σοβιετική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Φορντ κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Δεν πιστεύω ότι οι Πολωνοί θεωρούν ότι κυριαρχούνται από τη Σοβιετική Ένωση». Αν και οι περισσότεροι Πολωνοί ψήφισαν υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Νίξον το 1972, επέλεξαν τον Δημοκρατικό Κάρτερ με ποσοστό 60% – 40% το 1976.

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολωνική καταγωγή. Ενώ η ανάλυση των εκλογών τείνει, κατά καιρούς, να μην διαχωρίζει ορισμένες κατηγορίες ψηφοφόρων (συμπεριλαμβανομένων των «λευκών»), το πώς ψηφίζουν οι λευκές εθνότητες είναι συχνά το κλειδί. Παρόλο που η πολωνική αμερικανική κοινότητα δεν είναι τόσο συνεκτική όσο στο παρελθόν, η δύναμή της δεν πρέπει να υποτιμάται, σημειώνει το FP.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης