Ιωαννίδης: Στο 0,1% η θνητότητα - 50 έως 85 φορές πάνω τα κρούσματα κορωνοϊού απ΄ότι καταγράφονται

Ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης προχώρησε στην προδημοσίευση της ομάδας του στο Stanford στο medRxiv της μελέτης που έγινε για τον επιπολασμό COVID-19 στην Καλιφόρνια, Σάντα Κλάρα μέσω ανίχνευσης αντισωμάτων σε δείγμα 3300 ατόμων σταθμισμένο για να αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό. 
Ο ίδιος μιλά για καλά νέα και εξηγεί: "Το κύριο μήνυμα είναι ότι η λοίμωξη φαίνεται να είναι 50 έως 85 φορές συχνότερη στην περιοχή από ότι δείχνουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, άρα και η θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα δυνατά νέα - και φαίνεται να συμφωνούν με προ-ανακοινώσεις άλλων μελετών επιπολασμού από Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και μελέτες καθολικής διαλογής σε άστεγους στη Βοστώνη (36% θετικοί, όλοι ασυμπτωματικοί) και σε γυναίκες που πήγαν πριν 3 εβδομάδες να γεννήσουν σε δυο νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη (15% θετικές, σχεδόν όλες ασυμπτωματικές).
Άρα η θνητότητα της λοίμωξης είναι πολύ κοντά στο 0.1% της ινφλουένζας (αν και φυσικά μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη όταν ένα σύστημα υγείας καταρρέει και δεν μπορεί να φροντίσει ασθενείς, π.χ. στο Queens ή στο Bergamo).
Θα ακολουθήσουν δημοσιεύσεις από δεδομένα από άλλες περιοχές σε μελέτες σε εξέλιξη από την ομάδα μου και πολλές άλλες επιστημονικές ομάδες. Μακάρι να υπάρξουν δεδομένα και από την Ελλάδα.
Αν πρέπει να κάνω μια εικασία, ο πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα είναι κάπου 100.000-200.000, ίσως και μεγαλύτερος - με κάθε επιφύλαξη βέβαια, καθώς χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα ειδικά από την Ελλάδα για να ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά".  

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.14.20062463v1

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης