Στην Ουκρανία απεδείχθη ότι η Τέχνη του Πολέμου έχει αλλάξει

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αιφνιδίασε τους πάντες. Κανείς δεν γνώριζε ότι η Τέχνη του Πολέμου, έχει πλέον αλλάξει εκ βάθρων και δεν νικά πια ο βαρύτερα οπλισμένος, αλλά ο έχων φθηνά έξυπνα όπλα. Όταν ο Πούτιν έδωσε εντολή να εισβάλλουν οι σιδερόφρακτες μεραρχίες του στην Ουκρανία, η Δύση εκτιμώντας ότι η ρωσική μηχανή θα είναι συντριπτική, πρότεινε στον Ζελένσκι να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Ζελένσκι, αρνήθηκε και η Δύση αποφάσισε να τον ενισχύσει με όπλα. Τότε διαπιστώθηκε με έκπληξη από όλους ότι ο βαρύτερα και πανάκριβα εξοπλισμένος Ρώσος, ήταν εύκολος στόχος από τους ελαφρύτερα οπλισμένους Ουκρανούς. Κορυφαίο παράδειγμα η βύθιση του πιο ισχυρού και σύγχρονου πλοίου στην περιοχή, του Moskva, αξίας 1 δισ. δολαρίων, που επλήγη από απόσταση και εκ του ασφαλούς,  από ένα οπλικό σύστημα αξίας μόλις 5 εκ. δολαρίων.

Είχε προηγηθεί η καταστροφή εκατοντάδων τανκς από μικρά συστήματα πυραύλων που "κλείδωναν" τους στόχους και, πάλι από απόσταση και εκ του ασφαλούς, τα κατέστρεφαν. Ακόμα χειρότερα, οι Ουκρανοί μπορούσαν να εντοπίζουν που βρίσκονται στρατηγοί και υψηλόβαθμοι του ρωσικού στρατού και να τους σκοτώνουν. Κάποτε οι στρατηγοί παρατηρούσαν τις μάχες από απόσταση, χωρίς να κινδυνεύουν. Τώρα όπου και αν βρίσκονται τους εκτελούν με χειρουργική ακρίβεια.

Ο πόλεμος δεν έχει να κάνει πια με τον βαρύ εξοπλισμό ούτε καν με την αριθμητική υπεροχή. Έχει να κάνει με την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο μέσω των δορυφόρων και τα φτηνά έξυπνα πυραυλικά συστήματα που αποφεύγουν παραπλανητικά σήματα και χτυπούν με ακρίβεια χιλιοστού.

Ο Πούτιν δεν μπορεί να νικήσει λοιπόν στην Ουκρανία. Πρέπει να διαλέξει μια από τις δυο ρεαλιστικές ήττες που τον περιμένουν. Ο πρώτος είναι να κρατήσει κάποια εδάφη γνωρίζοντας όμως ότι το έξυπνο αντάρτικο των Ουκρανών θα του στέλνει συνέχεια φέρετρα πίσω. Ο δεύτερος είναι να αποχωρήσει με διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ και θα επιτρέψει τις ρωσόφωνες περιοχές την αυτονομία.

Όποιος νομίζει ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο ματαιοπονεί. Θυμηθείτε και τους πάνω από 400 νεκρούς του Moskva που ούτε κατάλαβαν τι τους χτύπησε, όταν έπιναν το τσάι τους ή έκαναν εργασίες ρουτίνας.

                                     ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης