Πως από τον Κλεισθένη μέχρι σήμερα οι λίγοι (έχοντες) κυβερνούν τους πολλούς (μη έχοντες) αν και όλοι έχουν από μια ψήφο...

Tον 6ο αιώνα π.χ. ο Κλεισθένης ίδρυσε στην Αθήνα την Δημοκρατία. Δεν θα σας κουράσω με το πως ανέμιξε τους αριστοκράτες με τον απλό λαό ιδρύοντας κάτι σαν εκλογικές περιφέρειες με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυνατή η εκλογή οποιουδήποτε. Ας πούμε τούτο: Όλοι είχαν από μια ψήφο, άρα οι πολλοί (φτωχοί και μεσαία τάξη) θα μπορούσαν ακόμα και να κυβερνήσουν παίρνοντας την εξουσία από τους λίγους (οι αριστοκράτες), αφού ήσαν περισσότεροι.

Αυτή η πολύ απλή αριθμητική ποτέ δεν "βγήκε"! Αν και οι πολλοί φτωχοί είχαν από μία ψήφο ο καθένας όπως οι λίγοι πλούσιοι, πάντα την εξουσία την κέρδιζαν οι λίγοι (πλούσιοι) με την... ψήφο των πολλών (φτωχών)! Το ζούμε εδώ και 2.600 χρόνια, το λέμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία και τι είμαστε σε αυτήν; Θεατές...

Το πως οι φτωχοί συν η μεσαία τάξη δεν έχουν ποτέ την εξουσία αν και είναι οι περισσότεροι, ερμηνεύεται φυσικά. Πολίτες χωρίς παιδεία, χωρίς τα απαραίτητα χρήματα να αυτοοργανωθούν με κόμματα, διασπασμένοι σε πολλά μικρότερα πολιτικά κινήματα που συνήθως μισούν το ένα το άλλο, σε αντίθεση με τους έχοντες που έχουν και παιδεία και χρήμα και είναι ενωμένοι σε ένα - δύο το πολύ κόμματα, προσελκύοντας μάλιστα μεγάλο αριθμό φτωχών - μικρομεσαίων για να τους ψηφίζουν.

Αν με ρωτούσατε ποια από τις παραπάνω αιτίες θεωρώ θλιβερή, θα σας έλεγα αμέσως αυτή της έλλειψης παιδέιας. Δεν είναι μόνον η αδυναμία των απλών ανθρώπων να καταλάβουν τις πραγματικές διαστάσεις των δεινών τους και να καταλογίσουν τις ευθύνες όπου πρέπει, υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο: Γίνονται οπαδοί αυτών ακριβώς που τους εκμεταλέυονται..!

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από λαούς που ακολούθησαν τους λάθος ηγέτες όπως οι Γερμανοί ακολούθησαν τον Χίτλερ ή χιλιάδες μορφωμένους υποτίθεται, νεαρούς Ευρωπαίους που εντάσσονται στις ορδές των βαρβάρων του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εκτελούν 15χρονα επειδή ξέχασαν να πανε στο τζαμί ή άκουγαν μουσική ποπ.

Εδώ στην Ελλάδα; Εδώ, διαχρονικά πάμπτωχοι άνθρωποι ήσαν παραδοσιακά... δεξιοί, ενώ σήμερα κάποιοι άλλοι, αν και καταστρέφονται από την νυν κυβέρνηση είναι φανατικά... Τσίπρας. Και στις δυο περιπτώσεις δεν ενδιαφέρονται να δουν καμία αλήθεια, είναι οπαδοί όχι πολίτες και φυσικά είναι συνυπεύθυνοι για κάθε μικρή ή μεγάλη καταστροφή που βιώνουμε.

Ο Κλεισθένης όταν ίδρυσε την Δημοκρατία δεν υπολόγισε τον παράγοντα άνθρωπο που μπορεί αυτή τη μεγάλη εξουσία που του δίδει η ψήφος να την θεωρεί ένα τίποτα ή να μην την αξίζει.

                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης