Παντού στο ελληνικό κράτος οι λάθος άνθρωποι στις λάθος θέσεις

Η κυρία Φωτίου τόλμησε να πει μια μεγάλη αλήθεια: Μόνο το 15% των Δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να ανταποκριθεί στις εργασιακές του υποχρεώσεις. Όπως εξήγησε, οι περισσότεροι είναι είτε αμόρφωτοι, είτε χωρίς την πρέπουσα κατάρτιση, δηλαδή έχουμε τους λάθος ανθρώπους στις λάθος θέσεις. Η κυρία Φωτίου ακουγόταν στην σχετική συνέντευξη περίπου έντρομη από την διαπίστωση αυτή και κατέληγε: "Δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα απλό αίτημα όχι τα σπουδαία σε κάθε τομέα".

Σχεδόν ταυτόχρονα ο κ. Αλέξης Παπαχελάς περιγράφει στην "Καθημερινή" μια δική του εμπειρία. Στην εθνική κρίση στα Ίμια, ο κατ εξοχήν υπεύθυνος να την διαχειριστεί, έβαλε μπροστά του τα κλάματα (!) λέγοντας: "Δεν έπρεπε να είμαι εγώ σε αυτή την θέση, δεν ξέρω τι να κάνω, το κόμμα με έβαλε".

Φωτίου και Παπαχελάς περιέγραψαν την μεγαλύτερη παθογένεια στην χώρα. Το βόλεμα ημετέρων παντού: Από προσλήψεις καθαριστριών στα νοσοκομεία που αργότερα γίνονταν "υπάλληλοι γραφείου" (δηλαδή αργόσχολοι), μέχρι τον Αρχηγό του Στρατού, την ηγεσία της Δικαιοσύνης, διοικητές νευραλγικών ΔΕΚΟ, υπεύθυνους κρίσιμων προγραμμάτων κ.ο.κ. με τους πάντες φυσικά να αποτυγχάνουν.  Παντού τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) προωθούσαν ακατάλληλους ανθρώπους ακόμα και σε θέσεις - κλειδιά, αδιαφορώντας ενετελώς για την αποτελεσματικότητά τους.

Το που φτάσαμε είναι γνωστό: α) Η Ελλάδα δεν έχει κανονικό κράτος, ούτε διοικητική ικανότητα. Στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων θέσεων, υπάρχουν ανάξιοι και ανεύθυνοι άνθρωποι που δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Οι λίγοι που κάνουν την διαφορά δεν επαρκούν. β) Με ένα κράτος σε γενική παραλυσία και ανικανότητα όλα ξεκινούν και τελειώνουν από του Μαξίμου. Εκεί που μικρές ομάδες υπό τον εκάστοτε πρωθυπουργό (Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα κ.α.), ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ αυτή την αναξιοκρατία που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα ανίκανη να αξιοποιήσει το δυναμικό της, ανίκανη να σχεδιάσει, ανίκανη να δημιουργήσει.

Φυσικά δεν είναι λύση πια να απολυθεί έστω και ένα δημόσιος υπάλληλος. Έχει έρθει όμως η ώρα που θα πρέπει να κλείσουν οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ ψευδο-υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν χωρίς να χρειάζονται, μόνο και μόνο για να γίνουν προσλήψεις ημετέρων (αυτό πρόσθετε γραφειοκρατία!).

Ακόμη έχει έρθει η ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καταθέσουν εκ νέου τα βιογραφικά τους και να επαναξιολογηθούν. Και τέλος, θα πρέπει σε κάθε θέση να τοποθετείται ο άξιος και όχι ο κομματικός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της κυρίας Φωτίου δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Τα περισσότερα στελέχη αυτής της κυβέρνησης δυστυχώς δεν έχουν ούτε την μόρφωση, ούτε την ικανότητα να εργάζονται γι αυτήν, είναι ΟΜΟΙΟΙ με τους βολεμένους των προσλήψεων στο Δημόσιο. Απόφοιτος γυμνασίου να είναι υπουργός Παιδείας; Νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα αρκεί (υπάρχουν και πολλά άλλα). Αναγκαστικά λοιπόν, θα περιμένουμε τους επόμενους που θα κυβερνήσουν... ελπίζοντας κάτι να αλλάξει.

                   ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης