Συναυλίες την Μεγάλη Εβδομάδα

συναυλίες

To κατανυκτικό «Stabat Mater» του Περγκολέζι παρουσιάζεται τη Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα (στις 18.00) στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- θέατρο «Ολύμπια», με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς μελοποιήσεις του γνωστού μεσαιωνικού ύμνου ο οποίος ενέπνευσε αρκετούς συνθέτες: τις σολίστ Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου και Αμαλία Αυλωνίτη πλαισιώνει η Μπαρόκ Ορχήστρα του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Ατενέουμ.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, η καθιερωμένη πασχαλινή συναυλία της ΕΛΣ περιλαμβάνει έργα Βιβάλντι (Stabat Mater), Γκαμπριέλ Φορέ (Ρέκβιεμ) και Ααρον Τζέι Κέρνις (Musica Celestis). Την Ορχήστρα της Λυρικής διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης και σολίστες είναι η Μαρία Μητσοπούλου, ο Δημήτρης Κασιούμης και ο Νίκος Σπανός. Συμπράττει η Χορωδία της ΕΛΣ και ο Φρίξος Μόρτζος (κοντίνουο-εκκλησιαστικό όργανο).

Τη Μεγάλη Τετάρτη, εξάλλου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο, στο πλαίσιο των εμφανίσεών της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει το ορατόριο «Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό», του Χάιντν καθώς και την «Ταφή» του Δημήτρη Μητρόπουλου. Συμμετέχουν η Καολί Ισίκι (υψίφωνος), η Ελένη Βουδουράκη (μεσόφωνος), ο Αντώνης Κορωναίος (τενόρος) και ο Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος) καθώς και η Χορωδία της ΕΡΤ.

Την «Ταφή» του Μητρόπουλου παρουσιάζει, όμως, και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Αλέξανδρο Μυράτ επίσης τη Μεγάλη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής της μακεδονικής πρωτεύουσας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την Συμφωνία«του Χριστού» του Χαρίλαου Περπέσσα αλλά και το έργο «Τάφος της ζωής» του Χρήστου Χατζή, ενός έλληνα συνθέτη ο οποίος είναι εδώ και δεκαετίες εγκατεστημένος στον Καναδά.

Στο Ακροπόλ

Οι βυζαντινοί ήχοι και οι μελωδίες από τους ύμνους, τα ψαλτοτράγουδα και τα θρηνητικά τραγούδια της Παράδοσης θα έχουν τον πρώτο λόγο στη συναυλία που θα δοθεί το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στο θέατρο Ακροπόλ της οδού Ιπποκράτους. Την καλλιτεχνική επίβλεψη έχει ο βετεράνος Χρόνης Αηδονίδης ο οποίος συμμετέχει κιόλας. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Μπάσης, η Νεκταρία Καραντζή, 30μελής χορωδία και δεξιοτέχνες της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης