Ο Άρης άλλαξε φόντο στο… προφίλ του, από κόκκινος πλανήτης έγινε πράσινος

Η οξείδωση του σιδήρου στην επιφάνεια του Άρη προσδίδει στην ατμόσφαιρα του μια ερυθρή απόχρωση όπως τουλάχιστον φαίνεται ο πλανήτης στον εξωτερικό παρατηρητή. Όταν όμως βρεθούν στο έδαφος του Άρη οι πρώτοι αστροναύτες θα βλέπουν έναν… πράσινο ουρανό. Ο δορυφόρος ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) κατέγραψε για πρώτη φορά στο ορατό φως την ατμόσφαιρα του Άρη να λάμπει σε πράσινη απόχρωση στη διάρκεια της νύχτας.

Το φαινόμενο ονομάζεται λάμψη αέρα (ή λάμψη ημέρας ή λάμψη νύχτας, ανάλογα με την ώρα) και εμφανίζεται και στη Γη. Ενώ έχει κάποιες ομοιότητες με το σέλας στον πλανήτη μας είναι ένα διαφορετικό φαινόμενο με διαφορετικές αιτίες. Η νυχτερινή λάμψη, ειδικότερα, «συμβαίνει όταν δύο άτομα οξυγόνου συνδυάζονται για να σχηματίσουν ένα μόριο οξυγόνου» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) που μαζί με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έστειλαν τον δορυφόρο TGO στον Άρη .

Συγκριτικά, το σέλας εμφανίζεται στη Γη όταν φορτισμένα σωματίδια προερχόμενα από τον Ήλιο συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι ο Άρης έχει αερολάμψη για περίπου 40 χρόνια, αλλά η πρώτη παρατήρηση έγινε μόλις πριν από μια δεκαετία από τον δορυφόρο Mars Express της ESA, το οποίο ανίχνευσε το φαινόμενο στο υπέρυθρο φάσμα. Στη συνέχεια, το 2020, οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο στο ορατό φως χρησιμοποιώντας TGO, αλλά στο φως της ημέρας του Άρη και όχι τη νύχτα. Τώρα, είδαμε το φαινόμενο τη νύχτα μέσω του δορυφόρου TGO.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης