Σε αδιέξοδο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ,οι γιατροί διακόπτουν τις συμβάσεις τους

Χωρίς γιατρούς και μάλιστα βασικών ειδικοτήτων μένουν σε πολλές περιοχές της χώρας οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί,διακόπτουν τις συμβάσεις τους με το νέο Ταμείο εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργο Ελευθερίου, εκτιμάται ότι 1.000 -1.500 γιατροί έχουν παύσει τη σύμβασή τους με το ενιαίο Ταμείο και συνεπώς οι συμβεβλημένοι δεν ξεπερνούν τους 4.500 σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών περίπου 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει η Ένωση ανέρχονται μόνο για το 2012 σε 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τα έτη 2010 και 2011 οι οφειλές ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο με τον Οργανισμό παιδίατρο.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.

Η Ένωση σημειώνει ότι ακόμα και στους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, ο αριθμός των ιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχει και το όριο των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και ανά μήνα, είναι προφανές, όπως επισημαίνει, ότι μεγάλα στρώματα του πληθυσμού είναι πλέον ακάλυπτα από ιατρικές υπηρεσίες.

Όσον αφορά στους εργαστηριακούς ιατρούς, σε έξι νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί ιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης