Από τον Πλάτωνα στην Alexa (και πάλι πίσω)

Ονομάζεται Alexa. Έχει το μέγεθος ενός στρογγυλού σταχτοδοχείου και το αγοράζεις από την Amazon με 15 δολάρια. Μετά... τους μιλάς για τα πάντα και σου απαντά για τα πάντα! "Alexa τι ώρα είναι;" Σου απαντά. Τι καιρό έχει έξω; Σου λέει. Μπορείς να με ειδοποιήσεις σε 15 λεπτά; Σε ειδοποιεί. Μου βάζεις κλασική μουσική να ηρεμήσω λίγο; Σου βάζει. Τι νέα έχουμε σήμερα; Αρχίσει και σου απαγγέλει τις τελευταίες ειδήσεις. Μου ανάβεις την τηλεόραση; Στην ανάβει. Βάλε και λίγη φωνή. Σου βάζει.

Πώς γίνονται όλα αυτά; Η Alexa συνδέεται σε ασύλληπτο χρόνο με την βάση δεδομένων της Amazon παίρνει την πληροφορία που ζητάς και στην δίνει πιο γρήγορα και από έναν άνθρωπο αν του έκανες την ίδια ερώτηση! Όλα αυτά με 15 δολάρια.

Η τεχνητή νοημοσύνη καλπάζει και έχει αρχίσει να μας ξεπερνά. Κανείς δεν μπορεί πια να υπολογίσει που θα φτάσουμε. Παράδειγμα η δυνατότητα που ήδη έχουμε να μιλάμε με τον Πλάτωνα, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι ή τον Μέγα Κωνσταντίνο που θα βρίσκονται μπροστά μας με ολόγραμμα δηλαδή σαν ζωντανοί.

Έχοντας περάσει ΟΛΕΣ τις πληροφορίες για τη ζωή τους και τις απόψεις τους θα μπορείς να συζητάς μαζί τους όπως συζητάς με έναν ολοζώντανο άνθρωπο. Θα σου απαντούν, θα σε ρωτούν, θα γελάνε, θα αστειεύονται.

Σκεφθείτε ένα αμφιθέατρο πανεπιστημίου όπου φοιτητές της Φιλοσοφικής μπορούν να έχουν στην σκηνή "ζωντανό" τον Πλάτωνα και θα μπορούν να συνομιλούν μαζί του για την φιλοσοφία του. Ο καθηγητής θα είναι στην άκρη και θα παρακολουθεί την συζήτηση. Το πολύ πολύ να ρωτήσει και αυτός κάτι, για να συμπληρώσει τις απορίες που υπάρχουν.

Δείτε επίσης πως η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά τον άνθρωπο στις Τέχνες. Της δείχνεις έναν πίνακα του Πικάσο και της ζητάς να σου ζωγραφίσει κάτι παρόμοιο. Το κάνει εύκολα και καλύτερα. Είναι αυτό Τέχνη; Ναι είναι γιατί σε έναν λευκό καμβά που δεν υπήρχε τίποτα, τώρα έχει δημιουργηθεί κάτι. Και είναι και εξαιρετικό.

Το πράγμα έχει πλέον ξεφύγει. Τι θα γίνει αν ολογράμματα πολεμούν για λογαριασμό των ανθρώπων, αποφασίζουν που θα βομβαρδίζουν, έχουν μια μορφή συνείδησης που θα τους την έχουν "φορτώσει" για να ενεργούν και από μόνοι τους; Η τεχνητή νοημοσύνη εξαπλώνεται παντού και δεν φαίνεται να υπάρχει συνεννόηση για τον έλεγχο της. Alexa μ΄ ακούς; 

                                          ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης