Σε μια κούρσα όπου ήδη τρέχουν τρανταχτά ονόματα όπως η Google και το Facebook δραστηριοποιείτα η ισραηλινή startup Skyfi, η οποία επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για παροχή πρόσβαση στο Ίντερνετ από οπουδήποτε στον πλανήτη μέσω της πρώτης κεραίας που έχει τη δυνατότητα να αυτο-διορθώνεται- μετατρέποντας μικρούς, οικονομικούς δορυφόρους σε πανίσχυρους πομποδέκτες/ αναμεταδότες που θα μπορούν να καλύπτουν όλη την υφήλιο.
Αντί για αερόστατα σε μεγάλα ύψη (Google) και συνδυασμούς drones με ογκώδεις δορυφόρους, η ισραηλινή startup προτείνει ένα σμήνος 60 μίνι δορυφόρων (μεγέθους κουτιού παπουτσιού) για την πλήρη κάλυψη της Γης.
Συνιδρυτής της εταιρείας είναι ο Ραζ Ιτζάκι Ταμίρ, ο οποίος ελπίζει να το κάνει αυτό μέσω μιας κεραίας σε σχήμα αλεξιπτώτου που θα αναπτύσσεται μόλις ο δορυφόρος βρεθεί στο Διάστημα.
Η κεραία αυτή θα μπορεί μηχανικά να προβαίνει σε διορθωτικές κινήσεις στην επιφάνεια του μεταδότη, επιτρέποντας τη διέλευση ισχυρότερου σήματος, ενώ θα μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση, εφόσον αλλάζουν οι ανάγκες της μετάδοσης.
Τα δύο αυτά πλεονεκτήματα δεν ακούγονται ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ωστόσο αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια σημαντικό «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις δορυφόρων.
Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει έτοιμο ένα «proof of concept», ωστόσο η τεχνολογία αυτή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στο Διάστημα, και αναμένεται πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσουν χρόνια.
Ωστόσο, από μόνη της η κεραία αποτελεί σημαντικό επίτευγμα, που αναμένεται να προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον.
Πολλοί νέοι δορυφόροι αναμένεται να εκτοξευθούν στο Διάστημα μέσα στην επόμενη δεκαετία, και πολλοί θα χρησιμοποιούν ισραηλινή τεχνολογία.
Η Skyfi έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση τριών εκατ. δολαρίων, ενώ έχει υπάρξει ενδιαφέρον για πώληση κεραιών σε διεθνείς «παίκτες» όπως η Lockheed Martin και η Spacecom, η οποία συνεργάζεται με το Facebook για την παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ στην Αφρική, και θεωρεί πως εάν η νέα κεραία αποδειχθεί επιτυχής, σύντομα η ζήτηση για αυτήν θα είναι μεγάλη.