Ασφαλή τα τηγανητά αν...

τηγανητά φαγητά

Μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα ανακοίνωσε πως τα τηγανητά φαγητά, που έχουν μαγειρευτεί με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, δεν συνδέονται με κίνδυνο καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου.

Οι επιδημιολόγοι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Πιλάρ Γκουαγιάρ-Καστιγιόν του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν σχεδόν 41.800 Ισπανούς ενήλικους ηλικίας 29 έως 69 ετών για μια περίοδο 11 ετών, αναφορικά με τον τρόπο μαγειρέματος και το είδος των φαγητών που έτρωγαν, σε συνάρτηση με την υγεία τους.

Κανείς δεν είχε πρόβλημα καρδιάς στο ξεκίνημα της έρευνας, ενώ στην πορεία υπήρξαν 606 περιστατικά καρδιολογικού προβλήματος και 1.134 θάνατοι.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι «σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λίπη για τηγάνισμα και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών καταναλώνονται στο σπίτι και έξω από αυτό, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή θανάτου».

Ο καθηγητής Μίκαελ Λάιτσμαν του γερμανικού πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ τονίζει ότι η ισπανική μελέτη καταρρίπτει τον μύθο πως «το τηγανητό φαγητό είναι γενικά κακό για την καρδιά».

Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει πως τα συχνά γεύματα με πατάτες τηγανητές δεν θα έχουν καθόλου συνέπειες για την υγεία». Επισημαίνει ακόμα πως έχει σημασία, όπως φαίνεται, το είδος λαδιού που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης