Πώς θα... ξυπνήσει ο Πρόεδρος; (Το ΠΑΣΟΚ σε τέλμα εν μέσω κρίσης).

Παπανδρέου Γ.

Ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ είχε ζήσει μια τέτοια ανυποληψία. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση και παρακμή, στο μεγαλύτερο κόμμα των τελευταίων 35 χρόνων δεν λειτουργεί τίποτε. Οι εξελίξεις θα εκπορευτούν αποκλειστικά από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Μόνο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει σταθερές απόψεις... Φαίνεται πως ούτε ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει αν θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν θα φύγει, αν θα μείνει υποψήφιος... πρωθυπουργός κ.ο.κ.

Κάθε μέρα, τα σενάρια αλλάζουν. Έτσι, το τελευταίο σενάριο θέλει τον κ. Παπανδρέου να σκέφτεται να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος μέχρι τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της που είναι η δανειακή σύμβαση (υπολογίζεται τέλη Φεβρουαρίου), θα έχουν ψηφιστεί όλα τα νομοσχέδια που πρέπει και θα ανοίξει ο δρόμος για τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Στο μεταξύ έχει αρχίσει και η... καζούρα κατά του ΠΑΣΟΚ από πολλά ΜΜΕ που γράφουν ότι τα στελέχη του κόμματος "συναντώνται και ανταλλάσσουν απόψεις σε... ταβέρνες, μπαρ, μπιστρό, μπυραρίες κ.α." Μάλιστα δημοσιεύονται και φωτογραφίες..! Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πια αφοπλισμένα από την μακρά παραμονή τους στην εξουσία και την πλήρη αποκοπή τους από την κοινωνία. Φαίνεται όμως ότι έχουν αποκοπεί και από το ίδιο τους το κόμμα αφού αντί να συναντώνται σε χώρους των κομματικών γραφείων συνδυάζουν τον ιδεολογικό προβληματισμό με... κοψίδια.

Κινητικότητα υπάρχει σε δηλώσεις πάντως. Η κυρία Διαμαντοπούλου προτείνει μορατόριουμ 50 ημερών, ο κ. Βενιζέλος ζητά διαδικασίες αμέσως, ο κ. Ευθυμίου απολογισμό, σχέδιο κατά της κρίσης και διαδικασίες αμέσως, ενώ σ΄αυτό συμφωνούν και οι Κουκουλόπουλος, Αντωνίου, Ανδρουλάκης.
Στο μεταξύ αυξάνονται και οι υποψήφιοι πρόεδροι. Πέραν των ήδη γνωστών (Βενιζέλου, Λοβέρδου, Χρυσοχοΐδη κ.α.) έχουν προστεθεί οι Τσουμάκας και Καστανίδης..!

Μετρούν δυνάμεις για το Εθνικό Συμβούλιο. Τις τελευταίες ημέρες πάντως, πύκνωσαν οι επαφές κυρίως μεταξύ στελεχών και βουλευτών που πρόσκεινται στον κ. Ευ. Βενιζέλο και δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για ταχείες διαδικασίες ανάδειξης νέου πρόεδρου στο ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι, ενώ αναμένουν να ακούσουν ποιά θα είναι η τελική πρόταση του κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, φιλοδοξία τους είναι σε κάθε περίπτωση να καταγράψουν τη δύναμή τους στο Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου.

Κρίσιμη παράμετρος εν αναμονή όλων αυτών παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε αλλεπάλληλες επαφές με κορυφαία στελέχη.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με στελέχη και κάποιους από τους δελφίνους είχε και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αναμενόταν να επιστρέψει στην Αθήνα από το εξωτερικό το βράδυ της Τετάρτης.

Παράλληλες κινήσεις γίνονται από πρόσωπα όπως η κυρία Βάσω Παπανδρέου αλλά και ο κ. Δ. Ρέππας, οι οποίοι κινούνται σε μία λογική διασφάλισης της ενότητας του ΠαΣοΚ, ενώ ο πρώην υπουργός κ. Σήφης Βαλυράκης τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης