Ανθρώπινα μέτρα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, παρουσίασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με έξι κύρια σημεία, που συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • ολική διαγραφή υποχρεώσεων για όσους ζουν κάτω από το επίσημα θεωρούμενο όριο της φτώχειας. Το ποσό αυτό ορίζεται σήμερα στα 7.200 ευρώ περίπου για ατομικό εισόδημα και στα 15.000 για τετραμελή οικογένεια.
  • μερική διαγραφή για όσους έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού τους εισοδήματος, σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2010, σε αντίστοιχο ποσοστό
  • μείωση των ποσών που καλούνται να καταβάλουν μηνιαίως άτομα ή οικογένειες, ώστε να μην ξεπερνούν το 30% των αντίστοιχων μηνιαίων αποδοχών (του ατόμου ή της οικογένειας). Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά.
  • εκλογίκευση των επιτοκίων που επιβάλλουν οι τράπεζες για τα δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες ή τις υπεραναλήψεις
  • πάγωμα των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης και εκτέλεσης κάθε άλλου είδους απαιτήσεων των τραπεζών προς οφειλέτες
  • θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες, ώστε οι ιδιώτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες διαδικασίες

Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες μειώσεις και διαγραφές προτείνεται να γίνονται σε ετήσια βάση, με αναθεώρηση στο τέλος του 12μήνου, ώστε να μπορούν να επανεξεταστούν και συνυπολογιστούν ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης