Μπακούνιν (τον 19ο αιώνα) : Η Γερμανία θα είναι πάντα μια απειλή..!

Το Βήμα θυμίζει σήμερα την επέτειο: 200 χρόνια από την γέννηση του αναρχικού φιλόσοφου Μπακούνιν. Θυμίζει όμως και κάτι που έγραψε ο Μπακούνιν, όσο βρισκόταν στη Γενεύη. Μία παράγραφο για τη Γερμανία που αξίζει να διαβάσει κανείς σήμερα, ως ένα δείγμα της μοναδικής του ικανότητας για την αντίληψη του βάθους των πραγμάτων.

Γράφει, προφητικά επίκαιρός σήμερα όσο ποτέ, για την ουσία του γερμανικού φαινομένου που επανακάμπτει εκ νέου και οδηγεί, στις αρχές του 21ου αιώνα, την Ευρώπη ξανά σε τροχιά αποσύνθεσης:

 ...Στη Γερμανία όμως αναπνέεις την ατμόσφαιρα μιας τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής σκλαβιάς, φιλοσοφικά ερμηνευμένης και αποδεκτής από ένα μεγάλο λαό μοιρολατρικά και ηθελημένα [...] Σε όλες τις διεθνείς της σχέσεις η Γερμανία, από τις απαρχές της κιόλας, αργά και συστηματικά έπαιζε πάντα το ρόλο του εισβολέα, του κατακτητή, πάντα πρόθυμη να επεκτείνει στο έδαφος των γειτόνων της τη δική της θεληματική υποδούλωση.

Και από τότε που εδραιώθηκε οριστικά ως ενιαία δύναμη έγινε μια απειλή, ένας κίνδυνος, για την ελευθερία ολόκληρης της Ευρώπης. Η σημερινή Γερμανία δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποδούλωση, θριαμβευτική και κτηνώδης...

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης