Στο ΠΑΣΟΚ μετά τις πολιτικές καταιγίδες που απέφεραν το "δημοψήφισμα", η ψήφος εμπιστοσύνης για να... φύγει η κυβέρνηση, η επιλογή πρωθυπουργού τύπου... Πετσάλνικου κ.α. έχει ελθει η ώρα της πραγματικής απογύμνωσής του. Αν τα παραπάνω χρεώνονται στον κ. Παπανδρέου και τους ολίγους πραιτωριανούς του, συνολικά το ΠΑΣΟΚ πιστώνεται μια φοβερή αδυναμία να λειτουργήσει και να ανασυνταχθει ιδεολογικά. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του δεν πείθουν, μη έχοντας ούτε πολιτικά επιχειρήματα, ούτε διείσδυση στην κοινωνία που τους βλέπει ως συνυπεύθυνους της πορείας προς τον πάτο. Έτσι ο κ. Παπανδρέου με μια χαρακτηριστική άνεση και μόνο μη... κάνοντας τίποτε ελέγχει το παιχνίδι.
Μια καταγραφή της κατάστασης στο περιβάλλον Παπανδρέου είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική:
1. Η πρώτη τάση πιέζει τον κ. Παπανδρέου να συνεχίσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης προτείνουν να ανοίξουν οι διαδικασίες για τηνεκλογή προέδρου εκτιμώντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα τις κερδίσει εύκολα αφού δεν θα υπάρξουν άλλοι... υποψήφιοι ( ίσως μόνο ο κ. Χρυσοχοίδης για να έχει καταγραφεί για αργότερα ). Σ αυτή την περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου θα είναι ρυθμιστής στη νέα κυβέρνηση ως δεύτερο κόμμα και θα συμμετέχει στα πολιτικά πράγματα της χώρας ισότιμα.
2. Η δεύτερη τάση, του προτείνει να αποχωρήσει ως "ένας πρωθυπυργός που δεν ηττήθηκε εκλογικά". Και αυτό να είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη του για το μέλλον.
Στους "δελφίνους", ο κ. Λοβέρδος είναι το πρόσωπο που αναδεικνύεται σιγά-σιγά ως το καταλληλότερο για να αναλάβει αυτή την δύσκολη περίοδο. Ας μην ξεχνάμε ότι όποιος αναλάβει θα... ηττηθεί στις εκλογές κι αυτό αποτρέπει ως ένα βαθμό τις φιλοδοξίες κάθε επίδοξου δελφίνου.
Απέναντί του ο κ. Παπανδρέου έχει:
* Τον κ. Βενιζέλο ο οποίος δεν εκτίθεται καθόλου ισχυριζόμενος ότι διεκπαιρεώνει "εθνικό έργο" αυτό τον καιρό ωσς βασικός συνομιλητής της τρόικας. Προσκείμενα σε αυτόν στελέχη όμως παιρνουν δημόσια θέση (κείμενο των "6").
* Ο κ. Χρυσοχοίδης δείχνει αποφασισμένος να κατέλθει "σε κάθε περίπτωση".
* Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Μόσιαλος, κινούνται και μαζί και... χώρια. Παντως έχουν μαζί τους τους εκσυγχρονιστές ενώ "ανοίγονται" και στις νέες τάσεις στο κόμμα (π.χ. Φλωρίδης, Δοξιάδης κ.α.).
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα σενάρια είναι ντελικά δύο. Κάθοδος Παπανδρέου χωρίς αντίπαλο ή μόνο με τον Χρυσοχοίδη, ή κάθοδος τεσσάρων υποψηφίων (Βενιζέλου, Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοίδη), χωρίς τον Παπανδρέου.
Οι δελφίνοι δεν θα μπουν σε εκλογική αντιπαράθεση με τον κ. Παπανδρέου. Όμως τα πάντα εξαρτώνται από τον ίδιο. Είναι ο κ. Παπανδρέου που θα αποφασίσει το... μέλλον του ΠΑΣΟΚ.